Mold-street: Realizarea unui proiect de peste un miliard de lei se amână încă cu un an

Guvernul a aprobat semnarea celui de-al doilea Amendament la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din țara noastră, semnat la Chișinău încă pe 23 noiembrie 2010, scrie mold-street.com.

Mold-street: Realizarea unui proiect de peste un miliard de lei se amână încă cu un an
(Foto: asd.md)

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, acest Amendament, are drept scop extinderea datei finale de disponibilitate mijloacelor financiare acordate în baza contractului de finanțare până pe 31 decembrie 2018.

Este deja a doua prelungire a termenelor la acest proiect care urma să fie finalizat încă în anul 2015.

Pub

"Documentul a fost elaborat, luând în considerare progresul lent înregistrat de antreprenori la executarea lucrărilor, datorat în general incapacității financiare a acestora", explică Ministerul Economiei, care nu oferă detalii despre ce fel de companii străine este vorba şi care segmente de drumuri nu au fost reabilitate.

Prin semnarea acestui amendament este facilitată disponibilitatea mijloacelor financiare necesare pentru a finanța lucrările de reabilitare, serviciile de consultanță în supervizarea lucrărilor şi implementarea proiectului, pe parcursul duratei de execuție a lucrărilor, a perioadei de notificare a defecțiunilor şi a perioadei de prestare a serviciilor de consultanță,

Extinderea perioadei de valabilitate a creditului, în urma semnării Amendamentului va facilita diminuarea mijloacelor financiare care ar putea fi utilizate din bugetul de stat pentru finalizarea proiectului, în cazul lipsei surselor acordate inițial în baza Contractului de Finanțare, mai susţin autorităţile, scrie mold-street.com.

În acelaşi timp extinderea este condiționată de majorarea marjei, care a crescut după prima extindere de  la 0,68% la 0,98%

Valoarea nouă a marjei ar putea varia între 0.995% - 1.02% anual, ceea ce reprezintă o majorare de până la 0.038% sau costuri suplimentare care pot varia între 82.900 euro până la 126.000 (sau 1,7 milioane - 2,6 milioane lei).

Totodată, pentru perioada extinsă se va achita şi un comision de angajament adițional de aproximativ 68.700 euro (1,43 milioane).

În consecință, în urma extinderii apar costuri suplimentare care variază între 151.600 şi 194.700 euro, sau circa 1,8 milioane - 2,7 milioane lei, scrie mold-street.com.

Pe de altă parte, dacă Guvernul nu extinde termenul, costurile de finalizare a lucrărilor ar urma să fie acoperite din sursele bugetare.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub