Mold-street: Probleme mari pentru cel mai mare producător de lactate

După ce marți, 13 februarie 2018, liderul democrat Vlad Plahotniuc a declarat că în domeniul alimentar instituţiile statului ar trebui să fie mai active pentru asigurarea securităţii alimentelor, au urmat și primele acțiuni, scrie mold-street.com.

Mold-street: Probleme mari pentru cel mai mare producător de lactate
(Foto: simbol)

"Am văzut tot felul de rapoarte, prezentate de ANSA şi alte instituţii, care arată că se fac acţiuni, însă cu toate acestea problema persistă. Este un fenomen care s-a dezvoltat ani de zile şi e momentul să intervenim pentru a-l opri”, a spus liderul democrat, care a solicitat Guvernului să elaboreze un plan de acţiuni pentru sporirea securităţii alimentare. Concomitent, va fi analizat şi cadrul legislativ în domeniu, pentru a fi îmbunătăţit, a promis milionarul.

ANSA cere retragerea produselor neconforme

Pub

După această declaraţie a coordonatorului coaliţiei de guvernare câteva instituţii ale statului au devenit pe neaşteptate mai ferme în acţiunile sale, iar principala ţintă s-a dovedit a fi grupul JLC.

Astfel chiar marţi, structurile teritoriale ale Agenţiei Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis "recomandări" adresate în mod special fabricilor din cadrul grupului JLC, ca să retragă produsele lactate neconforme şi concomitent a iniţiat şi controale.

Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA, a spus că iniţiativa aparţine structurilor teritoriale şi că administraţia centrală nu are dreptul de a face controale. 

La Bălţi a fost vizată producţia întreprinderii Incomlac din cadrul grupului JLC, unde inspectorii ANSA au venit să facă control fiind însoţiţi şi de ziarişti de la holdingul General Media Group, controlat de Vlad Plahotniuc, scrie mold-street.com.

La Chişinău au fost vizate lactatele fabricate de JLC. Inspectorii au verificat unitățile reţelei de magazine de firmă pentru a se documenta cum se respectă "recomandarea" de a retrage produsele neconforme.

Roman Vengher, şeful Direcției municipale pentru siguranța alimentelor Chișinău, a declarat pentru Mold-Street că de fapt Legea privind produsele alimentare prevede obligativitatea sistării producerii şi retragerea produselor neconforme din reţeaua comercială.

"Noi prin demersul nostru i-am amintit agentului economic ce este stipulat în lege, el trebuie să facă toate aceste acţiuni, el trebuie să ne informeze şi tot el trebuie să facă declaraţia publică, adică ţine de competenţa lui ca aceste date (despre produsele neconforme) să fie aduse la cunoştinţa consumatorilor", a mai spus Roman Vengher.

"Producătorul este obligat să sisteze imediat producerea produselor alimentare şi a materialelor în contact cu produsele alimentare, neconforme reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile şi/sau periculoase, pe termenul necesar remedierii deficienţelor.

În cazul imposibilităţii remedierii deficienţelor, producătorul este obligat să sisteze producerea şi distribuirea produselor şi materialelor menţionate, să le retragă din circuit, inclusiv de la cumpărători şi consumatori, şi să organizeze, în modul stabilit, expertiza lor şi utilizarea condiţionată sau nimicirea", scrie în legea respectivă.

Decizia celor de la ANSA denotă că instituţia de fapt recunoaşte rezultatele testelor făcute publice două săptămâni în urmă de Fundaţia Est-Europeană. Asta chiar dacă nu au fost finalizate testele de laborator a probelor de lactate colectate deja de ANSA 10 zile în urmă.

"Pentru marți (20 februarie n.r.) noi convocăm o ședință cu toți producătorii, 29 de întreprinderi de procesare a laptelui și unde vor fi prezentate rezultatele testelor şi vom discuta foarte dur situația de la ei și le vom impune condiții stricte, ca să respecte toate actele normative”, a precizat Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA, scrie mold-street.com.

Brânza JLC deja e bună, dar untul a picat testul

În acelaşi timp din documentele ANSA rezultă însă că în cadrul testelor de laborator efectuate la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), în cazul smântânei, laptelui proaspăt, dar şi a unor tipuri de brănză granulată nu s-au depistat grăsimi vegetale (Fitness 0%, brânză de vaci de 9% etc).

Altfel spus, aceste produse corespunde normelor şi nu s-au depistat grăsimi vegetale şi respectiv nu s-au confirmat datele publicate în raportul Fundației Est-Europene.

E adevărat că în cazul brănzei proaspete de vaci de 2% şi a celei de 5% s-au depistat abateri de la normele admise, dar mai mici.

În schimb s-au depistat grăsimi vegetale în untul ţărănesc produs de JLC, care este şi unul dintre cele mai vândute produse lactate ale companiei.

În consecinţă Direcția municipală pentru siguranța alimentelor Chișinău a cerut retragerea acestui produs din vânzare şi sistarea producţiei.

În plus ieri, inspectorii ANSA au iniţiat controale inopinante "la unităţile de comerţ din mun. Chişinău pentru retragerea loturilor de produse lactate neconforme, conform rezultatelor CRDV".

Administraţia întreprinderilor JLC şi Incomlac nu a comentat deocamdată situaţia creată, dar specialiştii producătorilor spun că au realizat și investigații interne care arată că produsele lor corespun normelor.

„În investigația internă efectuată de laboratorul nostru intern, totul este ok. Noi planificăm să încheiem contract cu laboratoare independente. Care sunt 100% reale, care nu lucrează la comanda cuiva,” a declarat pentru postul TV8, Veronica Mămăligă, tehnolog JLC.

Și Consiliul Concurenţei are pretenții

Coincidenţă sau nu, dar tot marţi, 13 februarie, imediat după declaraţiile făcute de Plahotniuc, în chestiunea lactatelor s-a implicat și Consiliul Concurenţei, care se află în vecinătatea imediată cu oficiul Partidului Democrat condus de oligarh.

Astfel se constată că instituţia a iniţiat încă un an în urmă, în aprilie 2017, "o investigaţie referitor la semnele înlălcării prevederilor Legii Concurenţei (abuzul de poziţie dominantă)... de către JLC SA şi întreprinderile care fac parte din acelaşi grup".

Consiliul Concurenţei susţine că în contractele de vânzare-cumpărare (şi anexele la acestea) încheiate de întreprinderile JLC şi Incomlac cu reţelele de magazine, "au fost depistate clauze ce vizează amplasarea produselor lactate pe rafturile unităţilor comerciale conform unor planograme coordonate şi în baza unor proporţii prestabilite a cotelor de raft în schimbul acordării anumitor bonusuri financiare/plăţi pentru servicii de marketing".

Autoritatea a cerut pe 13 februarie 2018, de la administraţia grupului JLC mai multe informaţii referitor la activitatea de producere în anii 2013-2018, dar şi contractele cu reţelele de magazine, scrie mold-street.com.

Deocamdată nu e clar dacă Consiliul Concurenţei investighează şi activitatea altor producători de lactate. De notat că potrivit legislaţiei despre investigaţie, care e una confidenţială, trebuie să fie informat şi producţătorul. 

Grupul JLC este cel mai mare procesator de lapte şi cel mai mare producător de lactate din Republica Moldova. Compania are activităţi în România, Ucraina, Kazahstan şi Germania. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub