Mold-street: Planul măreţ de integrare a infrastructurii moldo-ucrainene

Ucraina și Moldova au o poziție geografică avantajoasă și un potențial logistic considerabil, care permite ambelor state să fie o punte de tranzit fiabilă între Asia și Europa.

Aceasta au susţinut prim-ministrul Moldovei Pavel Filip și premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, care au participat vineri, 8 septembrie, împreună la cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale de transport “Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”, desfășurată la Odesa, scrie mold-street.com.

Mold-street: Planul măreţ de integrare a infrastructurii moldo-ucrainene
(Foto: gov.md)

Plan comun de dezvoltare a coridoarelor de transport şi de integrare a infrastructurii

Gazda reuniuni. şeful Executivului de la Kiev a vorbit chiar despre un plan comun de dezvoltare a acestor coridoare de transport şi de integrare a infrastructurii.

"Avem un mare plan în ceea ce privește integrarea infrastructurii", a spus Vladimir Groisman. El a adăugat că ambele state au o poziție geografică avantajoasă și se află la răscruce de la est la vest și de la nord la sud, dar nu a oferit detalii mai concrete despre acest plan măreţ.

Pub

În schimb s-a lăudat cu măsurile luate de guvernul ucrainean pentru facilitarea comerţului şi tranzitului de mărfuri prin Ucraina, menţionând reducerea taxelor portuare şi finanţarea unor proiecte de infrastructură.

Premierul Pavel Filip, a specificat însă că în urma semnării Acordului de Asociere cu UE, țara noastră și-a asumat obligația de a extinde cooperarea internațională în sectorul transporturilor, ceea ce va duce la dezvoltarea infrastructurii moderne de transport și logistică transcontinentală în regiune.

Potrivit lui Filip integrarea în coridoarele de transport Europa-Asia "va permite eliminarea barierelor administrative, va asigura tranzitul liber prin Moldova pentru operatorii străini și va contribui la creșterea transportului de mărfuri și a fluxului de pasageri între țările noastre”.

În acelaşi sens, şeful Executivului de la Chişinău a reiterat intenţia celor două ţări de a institui mai multe puncte de control comun la frontieră pentru asigurarea securităţii statale, dar şi pentru facilitarea activităţii mediului de afaceri.

În acest sens cei doi premieri au discutat şi despre dezvoltarea infrastructurii de frontieră - punctul de control de control comun Cuciurgan, care în sfârşit a început să funcţioneze, despre reconstrucţia podului Unguri-Broniţa, care va fi finalizată în curând.

Mai mult citiți pe mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub