Mold-street: O nouă filă în războiul pentru averea lui Vlad Filat

Compania Ipteh, unul dintre principalele active ale fostului premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani închisoare, şi-a majorat capitalul social cu circa 17,5 milioane de lei. Decizia acţionarilor este contestată de nepotul fostului premier, scrie mold-street.com

Foto: UNIMEDIA

Consiliul Institutului de Proiectări Tehnologice Ipteh SA din Chişinău a aprobat pe 29 iunie 2018, lista subscriitorilor la valorile mobiliare plasate de companie prin emisiunea suplimentară închisă de acţiuni.

Cine sunt beneficiarii

Totodată Consiliul companiei "a calificat ca efectuată emisiunea suplimentară închisă de acţiuni, conform Hotărârii Adunării generale ordinare anuale a acţionarilor din 29 mai 2018, prin subscrierea unui număr de 1.749.337 acţiuni, având valoarea totală de 17.493.370 lei, ce constituie 100% din numărul acţiunilor anunţate spre plasare".

La fel a fost aprobată şi modificarea Statutului Ipteh SA. privind capitalul social, astfel, după majorare, capitalul social al societăţii constituie 30 milioane lei, împărţit în trei milioane de acţiuni ordinare nominative, fiecare în valoare nominală de 10 lei, toate de aceeaşi clasă, cu drept de vot, scrie mold-street.com

Conducerea Ipteh nu precizează însă şi cine din acţionarii societăţii a subscris la această emisie de acţiuni. Conform ultimului raport anual disponibil, 49,63% din acţiunile Ipteh erau deţinute de Kapital Invest Company din Iaşi, România, beneficiar final fiind fostul premier.

O cotă de 35,39% era deţinută de offshorul Worldway Limited, a cărui beneficiar la fel ar fi fost fostul premier, iar 11,72% de Ion Rusu, naşul de cununie a lui Vlad Filat. Restul de 3,26% revenea unor acţionari minoritari. Altfel spus Vlad Filat şi rudele deţineau peste 96% din capital.

Lupta pentru avere

După arestul lui Vlad Filat, pe cotele sale a fost pus sechestru, dar în lupta pentru aceste active s-a înscris şi Sanda Diviricean, fost soţie a lui Vlad Filat, care a cerut efectuarea unui noi partajări a averii fostului soţ.

Era vorba de cota de 95,37% din acțiunile SC Kapital Invest Company SA, cu o valoare de cumpărare de 2,14 milioane de euro, de 49,63% din acțiunile Ipteh SA, în valoare de peste 6,2 milioane lei; cota-parte din deţinută de o altă companie de 35,28% din acțiunile Ipteh SA, în valoare de peste 4,4 milioane lei.

Totodată ea solicitat şi o cotă parte din imobilul amplasat pe strada Mitropolit Gurie Grosu 27 din Chişinău, estimat inițial la peste 4,6 milioane lei. În această casă Vlad Filat a locuit cu soția Sanda și cei doi copii, însă după divorț el s-a mutat în altă casă, care, conform datelor oficiale, nu i-a aparținut.

Instanţele din Moldova au decis recunoaşterea celor 11.646.231 acţiuni (95,37%) în cadrul Kapital Invest Company, ca proprietate comună în devălmăşie a Sandei şi Vlad Filat şi împărţirea acestora în cote egale adică 50/50%. În consecinţă Sandei Diviricean i-a fost recunoscut dreptul la circa 47,7% din acţiunile Kapital Invest Company şi scoaterea acestora de sub sechestru. La fel şi în cazul uneri cote din casa din Chişinău.

Anterior, Vladimir Rusu, nepotul fostului premier Vladimir Filat, susţinea că deciziile instanţelor de judecată prin care casa din Chişinău şi o parte din acţiunile Kapital Invest Company din Iaşi care, deşi sub sechestru, au trecut în proprietatea fostei soţii a lui Filat, ar fi ilegale, Rusu argumentează prin faptul că partajarea averii foştilor soţi Filat s-ar fi realizat încă în 2012.

Totodată el a calificat ca ilegale deciziile Adunării Acţionarilor şi ale Consiliului Ipteh de majorare a capitalului şi a precizat că va contesta în instanţe aceste decizii. 

Acesta a difuzat presei şi a depus şi o sesizare publică în adresa procurorului general Eduard Harunjen, a directorului CNA, Bogdan Zumbreanu, dar şi la adresa acuzatoarei care a condus dosarul Filat, Adriana Bețișor, în prezent şef-adjunct al Procuraturii Anticorupţie. Autorităţile deocamdată tac.

Rusu afirmă că Virgil Păvăleanu, finul de cununie al soţilor Vlad şi Sanda Filat, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului de Administraţie a SC Kapital Invest Company din Iaşi şi de membru al Consiliului de Administrare a SA Ipteh din Chişinău, ar fi reușit să înstrăineze, cu votul majorității membrilor adunării generale a acționarilor, cele mai valoroase active ale companiei.

E vorba de active din România şi Republica Moldova. Vladimir Rusu mai afirma că bunurile ar fi fost înstrăinate în pofida faptului că o parte dintre ele au fost sechestrate în cadrul dosarului prin care fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la închisoare şi de facto se aflau în proprietatea statului.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.