Mold-street: Guvernul a plătit 668 milioane lei din buget pentru miliardul furat

Ministerul Finanţelor anunţă că a restituit Băncii Naționale a Moldovei o primă parte de 50 de milioane de lei din datoria creată de furtul miliardului în 2014 și a achitat şi dobânda de 618 milioane de lei pentru întreaga datorie, informează mold-street.com.

Mold-street: Guvernul a plătit 668 milioane lei din buget pentru miliardul furat
(Foto: UNIMEDIA)

„Suma care acoperă dobânzile și costul valorilor mobiliare de stat (VMS) cu maturitatea de un an, emise în toamna anului trecut. Transferul respectiv privește executarea unor obligații de plată care derivă din garanțiile de stat, acordate BNM pentru creditele de urgență în anii 2014 și 2015”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

De unde provin banii

Pub

Potrivit instituţiei, această sumă provine parțial „din valorificarea activelor celor trei bănci devalizate - Banca de Economii SA, BC Banca Socială SA și BC Unibank SA”.

Achitarea a fost efectuată în conformitate cu Legea 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat.

„Reiterăm că convertirea garanțiilor de stat în datorie, prin emiterea de VMS-uri, a permis să fie evitată decapitalizarea Băncii Naționale, care ar fi implicat consecințe grave, precum incapacitatea de a derula politici monetare adecvate, reținerea finanțărilor externe și semnarea unui Acord de țară cu FMI", mai precizează MF.

Pe 4 octombrie 2016, Ministerul Finanțelor a emis și transmis BNM obligațiuni de stat în sumă de aproximativ 13,4 miliarde de lei, în volum egal cu suma creditelor neachitate de către cele trei bănci din grupul Shor Băncii Naționale la data emiterii obligațiunilor de stat.

Obligațiunile de stat au fost emise pe termene de la un an până la 25 de ani. Răscumpărarea obligațiunilor de stat va fi efectuată în baza unui grafic agreat cu Banca Națională a Moldovei. Dobânzile vor fi achitate semianual, cu excepția cupoanelor pentru primul an.

În perioada 16 octombrie 2015 - 3 octombrie 2016, cele trei bănci aflate în proces de lichidare au rambursat BNM 780,6 milioane lei din suma creditelor de urgență acordate, precum şi 8,8 milioane lei dobânzi aferente.

Din data de 4 octombrie 2016 și până în prezent, BEM, Banca Socială și Unibank au transferat la bugetul de stat mijloace băneşti, din valorificarea activelor lor, în sumă de 274,6 milioane lei. Suma totală rambursată constituie 1,06 miliarde lei.

De menționat este că statul urmează să vândă și alte active aflate acum sub sechestru, în dosarele ce vizează cele trei bănci devalizate, valoarea cărora este de aproximativ un miliard de lei. Banii vor fi transferați, de asemenea, în bugetul de stat, mai scriu jurnaliștii de la mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub