Mold-street: Final neașteptat în dosarul de jefuire a 75 de acționarii ai celei mai mari bănci din Moldova

Stela Pahomi, considerată unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist moldovean Veaceslav Platon, împreună cu fratele și altă persoană au fost achitate în dosarul de escrocherie prin care un grup de 75 de acționari ai Moldova-Agroindbank au fost deposedați ilegal de active, scrie mold-street.com.

Mold-street: Final neașteptat în dosarul de jefuire a 75 de acționarii ai celei mai mari bănci din Moldova
(Foto: newsmaker)

În ședința din 20 aprilie 2018, Judecăroria Chișinău (Buiucani) în persoana magistratului Galina Moscalciuc a achitat-o pe Stela Pahomi, fost membru al Consiliului de administrație al MAIB, învinuită de cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dar şi şi alte (art.42 alin.(2), (3), (4), 45, 196 alin. (4) Cod Penal).

Achitaţi sau eliberaţi de răspundere

Pub

Motivul invocat este că "fapta nu întrunește elementele infracțiunii". Potrivit Newsmaker, instanţa a decis să îi returneze toată averea confiscată, inclusiv şase milioane lei de pe contul unei bănci, un automobil Porshe şi un apartament din centrul Capitalei.

Acelaşi verdict a fost şi în cazul fratelui acesteia, Alexandru Grumeza, dar şi a lui Vladimir Torodii, administratorul bazei de date al companiei Registru-Corect SA.

Totuşi Vladimir Torodii a fost recunoscut vinovat de încălcarea legislaţiei la ţinerea registrului deţinătorilor de valori mobiliare/unităţi de fond, dar a fost eliberat de răspunderea penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

În acelaşi timp Octavian Popînin, fost angajat al Inspectoratului de Poliție al sectorului Râșcani din capitală a fost recunoscut vinovat de luarea, sustragerea, tăinuirea, degradarea sau distrugerea documentelor, imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor, dar a fost eliberat de răspunderea penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere penală, scrie mold-street.com.

În acelaşi timp instanţa a respins cererea unor persoane fizice şi juridice ce au fost prejudiciate de această grupare, inclusiv a Galinei Iablocikina şi a Svetlanei Curilova, care au fost lăsate fără acţiunile MAIB moştenite de la mama lor.

Arestată și acuzată de spălare de bani

La finele lunii martie 2016, Stela Pahomi a fost arestată, iar procurorii o acuzau de organizare și instigare la dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înșelăciune sau abuz de încredere, cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari, dar și pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Potrivit Codului Penal, ea risca până la 15 ani de închisoare.

Pe 5 iulie 2016, Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță dosarul privind deposedarea de acțiuni, prin înșelăciune și abuz de încredere, a 75 de acționari ai Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din Republica Moldova, de către un grup de patru persoane, ce ar fi fost condus de Stela Pahomi.

Schema de operare a fost simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acționarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acționarilor de la care puteau fi preluate acțiuni prin falsificarea de documente.

În prezent însă Pahomi se află la libertate și a revenit în Consiliul Moldasig. Asta după ce ea a depus mărturii în dosarul Platon, scrie mold-street.com. 

De notat că Stela Pahomi a lucrat până în anul 2001 în funcția de șef al Departamentului supraveghere, control și anchetă din cadrul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliaredar a fost demisă pentru încălcări.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub