Mold-street: De două luni nu se achită indemnizaţii pentru copiii tutelaţi. Unde au dispărut miliardele din buget?

În mai multe raioane din nordul Republicii Moldova de câteva luni nu se achită indemnizaţiile pentru copiii aflaţi sub tutelă. Totodată în această situaţie se află şi unii copii orfani, notează mold-street.com.

Mold-street: De două luni nu se achită indemnizaţii pentru copiii tutelaţi. Unde au dispărut miliardele din buget?
imagine simbol (Foto: UNIMEDIA / Igor Rotari)

De câteva zile Fiscul şi Vama raportează despre succese remarcabile şi venituri record acumulate în anul 2017 la Bugetul de stat.

"Veniturile administrate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public național în anul 2017 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2016, cu 18,4% ... până la 32,7 miliarde lei, ceea ce constituie o creștere cu 5,1 miliarde lei față de anul precedent", se arată într-un comunicat la Fiscului.

Pub

Şi Vama anunță că a colectat la bugetul de stat venituri de 20,37 miliarde lei, în creștere cu 2,9 miliarde lei (+ 16,6%) mai mult față de anul 2016. Totodată, Parlamentul se laudă că a votat sute de legi şi hotărâri care vor aduce prosperitate oamenilor.

În acelaşi timp se constată că zeci de copii orfani sau aflaţi sub tutelă din mai multe raioane nu au primit nici măcar îndeminizaţiile de la stat. În raionul Edineţ e vorba de peste 60 de copii. 

Ulterior publicația  a scris că de vină pentru situația creată în raionul Edineţ, sunt totuşi autoritățile locale (Consiliul raional Edineţ condus de democraţi), care nu au estimat corect câți bani sunt necesari în anul 2017, pentru achitarea indemnizațiilor copiilor adoptaţi şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă.

Or, potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale "dacă pe parcursul anului se atestă tendinţe de înrăutăţire a soldului bugetului şi/sau apare necesitatea revizuirii cheltuielilor bugetare, administratorul de buget lansează procedura de modificare a bugetului".

Întârzieri de câteva luni

Indemnizaţia lunară pentru ei este de 800 de lei, respectiv ar fi vorba de câteva zeci de mii de lei necesari pentru a soluţiona problema. O nimica toată pentru veniturile-record anunţate cu surle şi trâmbiţe de Guvern.

Despre acest caz am fost sesizaţi de părinţi din câteva localităţi din raionul Edineţ, care susţin că deja de trei luni nu se achită îndemnizaţiile pentru copii aflaţi sub tutelă.

„Înainte banii îi primeam cu regularitate, dar din octombrie 2017 nu am mai primit niciun ban. Tot ne zic că în următoarea lună ne vor da toţi banii, dar au trecut trei luni şi ne temem că nu vom mai primi deloc îndemnizaţiile”, le-a spus jurnaliștilor de la Mold-street, o mamă.

Cine-i de vină?

Vladimir Hristecu, şeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Edineț recunoaşte că există o astfel de problemă, dar spune că de fapt nu s-au plătit îndemnizaţiile pentru două luni.

„Avem restanţe de două luni la plata acestor îndeminizaţii, dar aceasta nu e din vina noastră. Nu vin banii de la Chişinău. Au fost mai multe schimbări şi reorganizări la diverse structuri centrale. De exemplu, a fost lichidată Trezoreria Teritorială Edineţ şi acum ne deserveşte cea din Bălţi”, explică funcţionarul.

O situaţie aproape similară se atestă şi în raionul Râşcani. La Ocniţa însă funcţionarii spun că totul e în regulă.

Mai mult citiți pe mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub