Mold-street: Cine fac jocurile pe piaţa schimbului de valută în Moldova

La începutul anului 2018 în Republica Moldova activează 1.152 de unități de schimb valutar, cu 30 mai puţin decât un an în urmă, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), scrie mold-street.com.

Scăderea numărului de de unități de schimb valutar a avut loc în special pe seama caselor de schimb valutar numărul cărora s-a diminuat la 376 de unităţi, cu 37 mai puţin decât un an în urmă.

Mold-street: Cine fac jocurile pe piaţa schimbului de valută în Moldova
(Foto: UNIMEDIA)

În schimb numărul punctelor de schimb valutar ale băncilor a crescut cu 18 unităţi, până la 777. Altfel spus băncile fac jocul pe piaţa valutară. 

Lider aici este Moldindconbank care deţine o reţea de 194 de birouri de schimb valutar.

Pub

Alte 173 aparțin Moldova-Agroindbank, 102 - Fincombank, iar 91 de birouri - Victoriabank.

În schimb Procreditbank are doar un schimb valutar, iar BCR Chişinău - cinci unităţi.

Mai există şi nouă puncte de schimb valutar ale hotelurilor, cu unul mai puţin decât un an în urmă, scrie mold-street.com.

Potrivit unor estimări făcute de BNM, privind volumul schimbului de valută, atunci 80% revin băncilor și doar 20% - caselor de schimb valutar (CSV). În acelaşi timp după acoperirea teritorială raportul este altul, cota caselor de schimb valutar fiind mai mare.

Rulajul în numerar al pieței valutare în 2016 a fost estimat la 3,3 miliarde dolari.

Anul trecut au fost adoptate o serie de modificări a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care au fost înăsprite sancţiunile pentru încălcările comise de casele de schimb valutar şi impun o serie de restricţii la operațiuni de schimb valutar.

De notat că în 10 luni ale anului 2017, BNM a sancţionat 102 de case de schimb valutar (persoane juridice), inclusiv nouă s-au ales cu retragerea licențelor, 21 - cu suspendarea licenţelor pentru perioade de la 15 la 180 de zile, 13 - cu amenzi, iar restul s-au ales cu avertismente.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub