Mold-street: Câţi bani au recuperat şi câte procese au iniţiat cele trei bănci din Grupul lui Shor

Din momentul retragerii licențelor (16 octombrie 2015) Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank și până pe 30 iunie 2017, lichidatorii acestora au încasat mijloace bănești în sumă totală de 847,66 milioane lei, anunţă Banca Naţională a Moldovei (BNM), scrie mold-street.com.

Mold-street: Câţi bani au recuperat şi câte procese au iniţiat cele trei bănci din Grupul lui Shor
(Foto: UNIMEDIA)

Suma recuperată reprezintă doar 6% din valoarea creditelor de urgență asigurate cu garanții de stat în valoare de 14.121,76 milioane lei, acordate în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, de BNM celor trei instituţii financiare.

BEM a recuperat doar 3,6% din sumă

Pub

Cea mai proastă situaţie se atestă la Banca de Economii, care a primit de la BNM 9,27 miliarde de lei, dar a recuperat până pe 30 iunie 2017 circa 377,8 milioane lei, sau doar 3,6% din suma totală.

Banca Socială a primit 2,7 miliarde lei, dar a recuperat circa 341 milioane lei, sau 12,6%, iar Unibank din cele aproximativ 2,15 miliarde lei a recuperat doar 128,85 milioane lei, ceea ce reprezintă mai puţin de 6% din suma primită.

În iunie au fost recuperate mai puţin de 17 milioane lei

În ultimele luni se atestă însă o reducere a sumelor recuperate. Astfel în luna iunie 2017 încasările au constituit doar 16,6 milioane lei. Dar recuperarea banilor nu semnifică şi achitarea datoriei.

Potrivit BNMîncasările din rambursarea creditelor dețin ponderea cea mai mare din total (rambursări a creditelor și comercializarea gajului), fapt ce facilitează procesul de recuperare a creditelor de urgență oferite de instituție.

Astfel, mijloacele disponibile în conturile BEM, Băncii Sociale şi Unibank la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate "pentru efectuarea cheltuielilor aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor Ministerului Finanțelor".

"Din data retragerii licențelor și până la 30.06.2017 inclusiv, lichidatorii băncilor au achitat Băncii Naționale (până la 03.10.2016 inclusiv) și Ministerului Finanțelor (începând cu data de 04.10.2016) o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării claselor de creanțe sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare", precizează BNM.

Datele BNM arată că de la data retragerii licențe şi până pe 3 octombrie 2016, când în conformitate cu celebra Lege nr.235, garanția dată de Ministerul Finanţelor şi Guvernul Leancă a devenit datorie de stat, cele trei bănci rambursaseră 780,56 milioane lei. 

În consecinţă Ministerul Finanțelor a emis și transmis Băncii Naționale obligațiuni de stat în valoare de 13,34 miliarde de lei.

Mai rămân peste 13.1 miliarde

De la 3 octombrie 2016 şi până pe 30 iunie 2017 au mai fost rambursate încă 231,6 milioane lei. În consecinţă până pe 30 iunie 2017 s-a reuşit returnarea a ceva mai mult de un miliard de lei, iar soldul creditelor rămase constituia 13,11 miliarde lei sau circa 725 milioane de dolari, la cursul de la finele lunii iunie.

Chiar dacă în iulie şi august au mai fost recuperate câteva zeci de milioane lei, "nota de plată" rămâne una uriaşă şi este evident că sumele acumulate şi cele ce potenţial ar putea fi încasate nu vor putea acoperi decât 10-20% din garanţie.

Administraţia Băncii Naţionale anunţă că lichidatorii celor trei bănci continuă să întreprindă acțiuni legale aferente recuperării creditelor.

"Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă şi organele judiciare, realizează măsuri organizatorice privind comercializarea activelor aflate în proprietatea băncilor şi continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor şi achitarea creditelor de urgență acordate de BNM", potrivit autorităţii bancare.

Pe hârtie "miliardul furat" e ca şi rambursat

Instituţia prezintă şi o informație privind acțiunile examinate în instanțele de judecată, debitorii aflați în insolvabilitate și titlurile executorii ale băncilor în proces de lichidare la situația din 30 iunie 2017.

Astfel cele trei bănci au iniţiat 165 de acțiuni în instanțele de judecată pentru recuperarea creditelor acordate cu dărnicie până la finele lunii noiembrie 2014, iar suma pe care o cer este de 13,57 miliarde lei.

Teoretic dacă datornicii ar avea bani şi active disponibile şi dacă instanţa acceptă pretenţiile celor trei bănci, apoi "miliardul furat" e ca şi rambursat.

Doar că instanţele au validat deocamdată cereri în valoare de 3,61 miliarde lei (circa 30% din valoarea pretenţiilor), faţă de 174 de debitori aflați în proces de insolvabilitate.

Cine sunt unii debitori şi ce active au, se poate de aflat din anunţurile de vânzare de pe paginile web ale celor trei bănci.

Continuarea o citiți pe mold-street.com.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub