Mold-street: Capitalul rusesc din economia Moldovei s-a evaporat! Rusia abia pe locul 6 la investiții în Moldova

La finele trimestrului trei al anului 2017, lider după stocul investițiilor directe, capital propriu acumulat era Olanda, urmată de Spania, în timp ce Rusia, care până în 2016 era principalul investitor se află abia pe locul șase, scrie mold-street.com.

Mold-street: Capitalul rusesc din economia Moldovei s-a evaporat! Rusia abia pe locul 6 la investiții în Moldova
(Foto: almanar.com)

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei stocul total de pasive sub formă de investiții directe acumulat la sfârșitul trimestrului III 2017 a fost evaluat la 3.574,34 milioane de dolari (în creștere cu 17,7% sau cu 536,83 milioane dolari, faţă de nivelul de la finele anului 2016, scrie mold-street.com.

Valoarea intrărilor nete de investiții directe a fost de 146,31 milioane de dolari

Pub

Ponderea acțiunilor și participațiilor în fonduri de investiții, precum și ponderea instrumentelor de datorie constituind 50%. Componența instrumentelor de datorie este mixtă, 1,091.85 milioane de dolari, reprezintă stocul împrumuturilor contractate de la investitorii străini direcți, 126.43 milioane de dolari sunt angajamente sub formă de credite comerciale față de investitorii străini direcți și 570.09 milioane de dolari este stocul altor datorii față de investitorii străini direcți, arată datele BNM.

Astfel valoarea intrărilor nete de investiții directe pe parcursul primelor trei trimestre 2017 este estimată de BNM la 146,31 milioane de dolari.

Potrivit Băncii Naţionale aprecierea prețului acțiunilor a constituit 67.46 milioane de dolari, evoluția ratelor de schimb ale valutelor originale faţă de dolarul SUA (în special a leului moldovenesc) a generat o apreciere a valorii acțiunilor de 318.53 milioane de dolari (ce constituie 59.3 la sută din dinamica totală a stocului), iar alte modificări de stoc au constituit 4.53 milioane de dolari.

Olanda şi Spania - principalii investitori 

Schimbări esențiale se atestă și la categoria "Stocul investițiilor directe, capital propriu acumulat" (stocuri calculate conform valorii de bilanț, distribuția pe țări în baza investitorului nemijlocit), unde lider a ajuns Olanda, depășind cu puţin Spania. 

Urmează Franţa, Cipru, România şi abia pe locul şase se găseşte Rusia. 

Căderea de pe locul 1 din top, unde Rusia s-a aflat aproape două decenii,  se datorează schimbării metodologiei de calcul a investiţiilor străine, stocurile fiind calculate conform valorii de bilanț, scrie mold-street.com.

Raportul BNM mai relevă la că la stocul investiţiilor directe în sectorul bancar lider rămâne Italia, urmată de Cipru, Franţa, România, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Irak şi SUA.

Principalele activități economice care au beneficiat de investiţii străine (conform stocului de investiţii directe sub formă de capital propriu) sunt: activitățile financiare și de asigurări (26.5 la sută) și industria prelucrătoare (25.9 la sută) din stocul de investiţii străine directe sub formă de capital propriu.

Alte activităţi care au atras investitori străini au fost comerţul, industria energetică, informațiile și comunicațiile, transportul și depozitarea, tranzacţiile imobiliare.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub