Mold-street: Bugetul Moldovei pierde sute de milioane lei din cauza importului de mărfuri second-hand

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) propune revizuirea listei mărfurilor second-hand, ce cad sub interdicția de a fi importate, comercializate și distribuite pe teritoriul Republicii Moldova.

Mold-street: Bugetul Moldovei pierde sute de milioane lei din cauza importului de mărfuri second-hand
(Foto: libertatea.ro)

În prezent este interzis importul cu titlu de ajutor umanitar, al încălţămintei uzate, lenjeriei de corp, jucăriilor folosite şi al hainelor pentru copiii de până la 3 ani.

În același timp se constată că încălțămintea uzată, unele categorii de jucării, precum și hainele pentru copii, urmare a operațiunilor de spălare, dezinfecție și dezinsecție nu pot reprezenta risc pentru sănătatea și viața populației, fapt confirmat prin certificate/avize corespunzătoare.

Pub

"Dimpotrivă, datorită prețului scăzut în comparație cu cel al produselor noi, se soluționează probleme de ordin economic la achiziționarea acestora", constată specialiştii de la Ministerul Economiei.

Totodată, autorităţile susţin că piețele comerciale "sunt invadate de mărfuri care la moment cad sub interdicția stabilită de Guvern, iar acest fapt ne indică existența unui sector foarte vulnerabil și sensibil la contrabandă și evaziuni fiscale", scrie mold-street.com.

Guvernul propune ca lista mărfurilor second-hand interzise pentru import, comercializare, precum și distribuire gratuită cu titlu de ajutor umanitar să fie extinsă - de la lenjeria de corp pentru toate vârstele (slipuri, chiloți, maiouri, ciorapi, colanți), la jucării moi, suzete, tetine şi biberoane la perii de dinți, perii și pensule pentru bărbierit, dozatoare de aerosoli, produse cosmetice, peruci etc,

Mai mult, se propune ca de la 1 ianuarie 2019 "importul, comercializarea și distribuirea gratuită a încălțămintei uzate, îmbrăcămintei, articolelor textile și unor jucării folosite, dacă acestea au fost supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție, certificate distinct pentru fiecare lot, prin documente eliberate de instituții abilitate din țara de export sau de origine".

În opinia reprezentanților Serviciului Vamal, modificările respective vor duce la o scădere drastică a importurilor de mărfuri noi, pentru că astfel va fi facilitat importul de marfă second-hand. La fel această măsură ar putea lovi în veniturile bugetare. Or, mărfurile uzate sunt mult mai ieftine deâît cele noi şi astfel baza de calcul scade dramatic.

În plus mărfurile uzate sunt importate deja cu originea țării de unde au fost colectate, deci nu trebuie să se respecte nici o regulă de origine și în cazul dat nu se achită taxele vamale, doar TVA și procedurile vamale. 

Drept exemplu a fost adusă situaţia din anul 2016, când în Moldova au fost introduse 3.400 tone de mărfuri second-hand, din care o mie de tone în calitate de ajutor umanitar.

"Dacă s-ar fi adus în stare nouă statul ar fi încasat 180 milioane lei (sub formă de taxe n.r.), pentru acest volum de mărfuri", susţine Vama. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub