Ministerul Muncii vine cu un nou proiect pentru persoanele fără un lucru stabil: Șomerii necalificați, în special tinerii, vor beneficia de instruiri la locul de muncă

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei își propune micșorarea numărului de șomeri printr-un Program pilot de instruire la locul de muncă conform necesităților pieței muncii.

Ministerul Muncii vine cu un nou proiect pentru persoanele fără un lucru stabil: Șomerii necalificați, în special tinerii, vor beneficia de instruiri la locul de muncă

Astfel, șomerii necalificați, în special tinerii din cadrul instituțiilor de învățământ vor fi instruiți la locul de muncă de câtre angajator.  Scopul acestui proiect este de a reîntregi persoanele aflate în șomaj, pe piața muncii, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieței muncii cu oferta forței de muncă, cât și crearea locurilor de muncă decente.

ANOFM va analiza și va identifica domeniile cu un deficit acut al forței de muncă, cererile forței de muncă și va selecta agenții economici care vor participa la proces. Programul de formare profesională va fi realizat de către școală și angajator, conform standardelor ocupaționale, prevăzând 10-15% teorie și 85-90% practică. În finalul procesului de instruire, beneficiarul va primi un certificat de calificare și va fi angajat în cadrul agentului economic la care a fost instruit.

Pub

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a punctat faptul că: „Doar o forță de muncă bine instruită și calificată poate fi competitivă și răspunde solicitărilor angajatorilor. Sperăm că în curând cifra șomerilor din țara noastră va descrește iar angajatorii vor fi tot mai cointeresați de a-și pregăti specialiști conform cerințelor lor”.

Programul de grant acordat de OIM vine să susțină Republica Moldova în procesul de implementare a acțiunilor ce țin de ocuparea forței de muncă, prin generarea de oportunități de muncă decente pentru populația țării, inclusiv pentru tineri.

În cadrul acestui program, membrii ANOFM vor analiza și identifica domeniile care înregistrează cele mai multe posturi vacante și va instrui specialiști pe aceste sectoare, astfel încât să sporească nivelul de an gajabilitate în Moldova.

Conform datelor Biroului Național de Statistică în trimestrul I al anului 2017, rata șomajului a înregistrat valoarea de 6,3 % sau 75,8 mii șomeri, în rândul tinerilor (vârsta 15-24 ani) a constituit 12,7% sau 10,2 mii, în categoria de vârstă 15-29 ani 11%. 30,9% din numărul total de tineri din vârsta 15-29 ani, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la nici un fel de instruiri în afara sistemului formal de educație.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub