Ministerul Educației se opune intonării imnului în școli

Poziții pro și contra la inițiativa Guvernului care prevede ca săptămâna de studii în școlile primare și gimnaziale să înceapă cu intonarea imnului de stat. Membrii Cabinetului de Miniștri au susținut această inițiativă, cu excepție ministrului Educației, Maia Sandu, care s-a împotrivit și a propus ca mai întâi să fie consultate cadrele didactice. În final, avizul Guvernului a fost aprobat de principiu, notează UNIMEDIA.

Ministerul Educației nu a avut nimic de obiectat pentru ca Imnul de Stat să fie tipărit în abecedar și în manualele școlare.
Ministerul Educației se opune intonării imnului în școli
Poză simbol (Foto: evz.ro )

Proiectul de lege a fost prezentat în cadrul ședinței de Guvern de către Ministrul Justiției, Oleg Efrim. Acesta a menționat că împotriva intonării imnului în fiecare zi de luni, a unei noi săptămâni de studii, s-a expus Consiliul Național de Participare. Efrim a subliniat că autoritățile de stat care au participat la avizarea acestei inițiative au considerat-o oportună.

A obiectat ministrul Maia Sandu, care a ținut să precizeze că avizul Ministerului Educației a fost unul negativ.  „Noi nu am susținut această inițiativă cu intonarea imnului. Noi considerăm că nu așa se educă, nu se impune. Eu reiterez avizul nostru negativ”, a menționat aceasta, sugerând că mai întâi ar trebui să fie consultați profesorii.

„În sistemul educațional din SUA, din câte știu eu, tot se practică așa ceva. Și copilul meu a trecut prin așa ceva. Acolo în fiecare dimineață se intonează imnul. Sugestia mea este să susținem avizul Ministerului Justiției, eu nu văd nimic rău în această inițiativă, ba din contra - văd anumite avantaje”, a subliniat prim-ministrul Iurie Leancă.

Inițiativa a fost susținută de președintele Academiei de Știință, Gheorghe Duca și ministrul Culturii Monica Babuc. „Eu nu văd alte instrumente prin care noi educăm patriotismul și prin care să îi facem pe copii să cunoască imnul de stat și să-l intoneze de fiecare dată. Această atitudine se cultivă de mic copil. Consider că trebuie să susținem cu tărie această inițiativă”, a precizat Babuc.

În nota proiectului se stipulează că această inițiativă are scop de a contribui la educarea spiritului de respect față de simbolurile statului.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub