Mihai Stratulat, despre „mucegaiul” din sistemul medical; „Au deschis o nouă secție după ce au văzut că prima aduce „ruble””

Un medic din capitală a decis să vorbească despre problemele din sistemul medical. Acesta subliniază faptul că în unele spitale de la noi nu se face medicină.

Foto: Eu Mama

„Eu nu doar lucrez zi de zi ca medic, ci mă lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici în RM din indiferența celor care dictează/ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorință, fie că nu li se permite!!! Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din RM!!! Voi știți cum lucrează el??? Nicicum!!”, scrie medicul Mihai Stratulat. 

Acesta spune că sunt protocoale bune, dar implementare proastă.  

"Am să vă vorbesc astăzi despre 2 spitale, care eu consider că ar trebuie închise, unul din ele, parțial închis! Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 "S. Lazo" și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduc) ! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină!!! De ce? Pentru că acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB!!! Pentru că acolo nu se respectă nici un protocol!!! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-o programă, care se numește DRG și în dependență de diagnoza pacienților internați se calculează un coeficient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la Spital! Cum credeți ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG??? Vă spun eu: bun de tot!”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook. 

Mihai Stratulat mai spune că la spitalul de pe Viaduc, situația este și mai dramatică.

„Au deschis încă o secție de patologie nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce "ruble" la spital! Și vice-directorul pe pediatrie a spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie "dabravolino-prenuditelino" sunt transferați copii cu icter fiziologic, pentru a fi diagnosticați cu așa zisă "pneumonie", pentru a aduce bani spitalului?”.   

„Am vorbit doar despre aceste 2 spitale, pentru că aici dezmățul este cel mai mare, un pic mai bine stă la acest capitol SCM Nr. 3 "V. Ignatenco" și IMSP CMC (Centrul Mamei și al Copilului)!!! Situația îi următoare: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani!!! Și eu mă întreb acum, pentru asta am făcut eu medicină??? Pentru asta, Tatăl meu a vrut să fiu eu medic??? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurând eu manuale în Pediatrie și Neonatologie, ca să fiu în rând cu Europa și SUA??? Multe mai am de spus!!!”.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale a venit ulterior cu o reacția și a spus că o comisie internă a fost creată pe aceste cazuri.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.