Mașinile de serviciu, un LUX pentru bugetele locale din R. Moldova

Deși au bugete austere care abia de le permit să asigure strictul necesar pentru activitatea instituțiilor aflate în subordine și de multe ori încheie anul cu deficite bugetare, autoritățile locale din R. Moldova își permit să cheltuiască zeci de milioane de lei pentru confortul funcționarilor care se plimbă cu mașini de serviciu.

Tonele de carburanți înregistrate în evidența contabilă a primăriilor și consiliilor raionale, dar și achizițiile de autoturisme noi au devenit o normalitate chiar și pe timp de criză, scrie Ziarul Național.

Mașinile de serviciu, un LUX pentru bugetele locale din R. Moldova
poză simbol (Foto: ziarulnational.md)

Potrivit contractelor înregistrate în baza electronică de date a Agenției Achiziții Publice (AAP), doar în 2016 și primele luni ale anului curent autoritățile locale au cumpărat 51 de mașini care au costat peste 10,5 milioane de lei. În timp ce unii aleși locali s-au mulțumit cu autoturisme noi, dar modeste, alții au plătit pentru o unitate de transport și peste trei sute de mii de lei.

Printre cele șapte primării care și-au cumpărat adevărate „bijuterii” pe patru roți se numără și Hârjăuca din raionul Călărași. Mașina de model „Dacia Duster” a fost achiziționată în octombrie anul trecut cu 333 de mii de lei.

Pub

„Ne-am permis s-o cumpărăm, pentru că avem banii noștri în buget. Are toate dotările necesare, de asta e atât de scumpă”, a argumentat primarul Vasile Manuil, adăugând că este pentru prima dată când autoritatea își cumpără o mașină nouă.

Până acum, unitățile de transport au fost luate de la gospodăria agricolă din sat și de la fabrica de vinuri din Călărași. Nu este o problemă pentru primărie să găsească bani și pentru combustibil, dă asigurări alesul local, care merge anual cu mașina de serviciu cam 18 mii de kilometri.

Și primarul din Zâmbreni, Ialoveni, se va plimba cu o mașină ce a costat bugetul local 349 900 de lei. Contractul de achiziție a fost semnat pe 10 martie curent. „O mașină bună costă mult. Eu sunt primar din anii '90 și n-am avut deloc mașină de serviciu. Circul cu a mea”, afirmă Daniel Țonu, primarul localității.

În aceeași zi, primăria a semnat și contractul de achiziție a produselor petroliere pentru anul 2017 în sumă de 110 700 de lei. „Carburanții vor asigura și necesarul pentru lucrările de amenajare a localității, cele de la gunoiște, necesitățile pentru cultură și sport sau militărie”, enumeră edilul, adăugând că banii sunt achitați în tranșe, deoarece are relații bune cu agentul economic, care furnizează carburanți „pe datorie”.

Potrivit localbudgets.viitorul.org, în 2014, Primăria Zâmbreni a avut venituri de 4,5 milioane de lei. Dacă acestea s-ar fi menținut și în 2016, cheltuielile pentru transport ar însemna aproximativ 10% din buget.

Pentru a avea parte de confort, alesul local din Rădeni, Strășeni, a fost gata să încheie și un contract de leasing, în sumă de 350 065 de lei, pentru achiziția unui automobil.

Primarul Petru Răbdău ne-a spus că mașina cumpărată în iulie 2016 a costat11 500 de euro, aproximativ 250 300 de lei, restul banilor reprezentând rata pentru credit. „În orice țară normală se folosește procedura de leasing. Nu se merită de îngropat toți banii odată. Acum primăria achită lunar câte 5 000 de lei și asta ne-a permis să nu perturbăm activitatea instituției”, a argumentat acesta.

Citițin continuarea articolului aici.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub