Citește toate știrile la acest subiect

Mărturiile polițiștilor acuzați de tratament inuman, în cazul lui Andrei Braguța: Unii din ei au văzut că deținutul dormea la podea

Inspectorii și ofițerul principal al Serviciului de Gardă au văzut că Braguța a dormit în pielea goală pe podeaua de beton, însă nu au întreprins nimic, transmite TV8, cu referire la declarațiile polițiștilor, acuzați de tratament inuman față de Andrei Braguța.

Mărturiile polițiștilor acuzați de tratament inuman, în cazul lui Andrei Braguța: Unii din ei au văzut că deținutul dormea la podea
(Foto: UNIMEDIA)

Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului lui Andrei Braguța, a precizat Procuratura Generală.

Cei 13 polițiști, contrar obligațiilor de serviciu, au profitat de faptul că Braguța nu își putea dirija acțiunile pe fundalul bolii și dizabilității psihice de care suferea și au admis ca patru deținuți să îl impună pe Braguța să doarmă pe podeaua din beton fără haine, mai transmite TV8.

Inspectorul superior al Izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție, Iuri Procov, l-a urmărit pe Braguța pe parcursul zilei de 18 august și susține că acesta se plimba permanent prin celulă, chiar și în pielea goală și defila în fața celorlalți deținuți. Acesta susține că tânărul nu era agresiv, însă se adresa cu cuvinte necenzurate. Iuri Procov susține că nu este vinovat.

Inspectorul inferior Vitalie Tomuz nu își recunoaște nici el vina. „În acele zile era foarte cald. Toți deținuții erau dezbrăcați”. Inițial a gândit că Braguța s-a culcat la podea din cauza vremii calde, dat mai apoi de mai multe ori l-a rugat totuși să se ridice de la podele. 

Pub

Nu se consideră vinovat nici inspectorul Andre Glodin, care susține că nu i-a trezit suspiciuni faptul că Braguța era dezbrăcat, or atunci era foarte cald afară: „Braguța Andrei nu a mâncat în acea zi și a refuzat să iasă din celulă pentru a-și lua hrana. Celula îi era conectată la apă, însă Braguța o inunda”. Glodin susține că apa nu i-a fost oprită, însă presiunea din robinet a fost scăzută.

Nici ceilalți angajați de la izolatorul de detenție provizorie nu își recunosc vina.

Amintim că astăzi Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală în privinţa altor 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa lui Andrei Braguța.

Acum două luni, cazul a trei 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi a 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa a fost deferit justiției.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub