Mai mulți bani de la UE în 2018 pentru țările din vecinătatea estică

Cele trei state din vecinătatea estică a Uniunii Europene, R. Moldova, Ucraina și Georgia, ar putea primi mai mulți bani de la UE în anul 2018. Anunțul a fost făcut astăzi de către Comisia Europeană care a prezentat proiectul bugetului UE pentru 2018, transmite UNIMEDIA.

Mai mulți bani de la UE în 2018 pentru țările din vecinătatea estică
(Foto: UNIMEDIA)

Comisia Europeană a propus astăzi sporirea alocărilor pentru vecinătatea estică cu 8,9%, adică plus 46 milioane euro față de anul trecut, așa cum a cerut Parlamentul UE în luna martie a acestui an. ”Trebuie să ajutăm cele 3 state din vecinătatea estică a UE care au semnate Acorduri de Asociere, R. Moldova, Ucraina și Georgia și să alocăm mai mulți bani pentru aceste țări care trebuie să facă față inclusiv agresiunii Federației Ruse”, a declarat negociatorul șef al bugetului UE pentru 2018, Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Comisia Europeană a venit cu mai multe propuneri la proiectul de buget al UE, cum ar fi majorarea cu 7% a proiectelor de cercetare și inovare, cu 8% a investiților în infrastructură și cu 9% a programului Erasmus. De asemenea, 233 milioane de euro vor fi oferite pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor.

”Pentru siguranța cetățeanului, vor fi întărite agențiile UE care au responsabilități în justiție și afaceri interne, îmbunătățirea controlului la frontieră ca să fie oprită migrația ilegală. De asemenea UE va pune la dispoziție 40 de milioane de euro pentru punerea la comun a unor capacități în materie de cercetare a industriei de apărare”, a specificat europarlamentarul român.

UNIMEDIA amintește că, în luna martie, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate raportul propus de negociatorul șef Siegfried Mureșan care conținea drept priorități politice ale UE: creșterea economică, crearea locurilor de muncă, siguranța cetățenilor și mai mult suport pentru țările din vecinătatea estică și sudică. De altfel, este pentru prima dată când vecinătatea estică este inclusă ca prioritate pentru UE.

De menționat că UE alocă țării noastre în perioada 2014-2020 746 de milioane de euro. R. Moldova este cel mai mare beneficiar al asistenței financiare din partea UE, dintre țările din afara comunității europene.

Proiectul bugetului UE pentru 2018 prezentat astazi de Comisia Europeană depășește 160 de miliarde de euro și este cel mai mare buget din istoria UE. Documentul însă are de trecut mai multe etape de negocieri până să fie aprobat în Parlamentul European.

 

Din Bruxelles, pentru UNIMEDIA, Elena Robu

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub