Citește toate știrile la acest subiect

Lupu despre contradicțiile de nedepășit cu PL: Nu cedăm Ministerul Transporturilor!

Marian Lupu a dezmințit declarațiile făcute de liberalul Mihai Ghimpu potrivit cărora colegii din familiile europene, veniți la Chișinău, ar fi sugerat soluții concrete pentru depășirea impasului politic. Totodată, liderul PDM a reiterat că negocierile cu PL au intrat în blocaj și a făcut din nou apel către PLDM prin care i-a îndemnat să creeze o coaliție minoritară. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, transmite UNIMEDIA.
 
Democratul a vorbit pe marginea a patru chestiuni care au fost abordate public de către liberalii. În speță, este vorba de problema alegerii șefului statului, depolitizarea Procuraturii Generale și organelor de drept, partajarea ministerelor și funcțiilor de speaker și prim-ministru.
 
Lupu despre contradicțiile de nedepășit cu PL: Nu cedăm Ministerul Transporturilor!
Marian Lupu, liderul PDM (Foto: privesc.eu)

Potrivit lui Lupu, liberalii încearcă să miște accentele și să denatureze „conținutul discuțiilor din cadrul negocierilor”.
 
„Cu privire la ce se întâmplă cu președinția. PD a propus o formulă, PLDM a susținut, PL a refuzat. PD a propus ca funcția de președinte să fie partajată politic. Colegii de la PL au propus formarea unei comisie care pe parcursul a 3 sau 6 luni de zile să examineze soluții pentru stabilirea modalității pentru alegerea șefului statului. Dacă noi nu ajungem la acest acord până la etapa de formare a coaliție, că nimeni nu pretinde la funcția de șef al statului, anul din partide ar fi venit cu revendicarea funcției de președinte”, a menționat Marian Lupu. Totodată, acesta a sugerat că tentativa de a opera modificările constituționale ar putea din nou eșua.
 
„Ce se întâmplă dacă nu se pot realiza aceste modificări constituționale până în 2016? Vom fi nevoiți să alegem o persoană politică, ca și dl Nicolae Timofti. Cu părere de rău, colegii de la PL, neacceptând propunerea de la PD”, a declarat liderul PDM.
 
Totodată, acesta a vorbit despre reforma la Procuratura Generală. „PD a venit cu o formulă foarte puternică și responsabilă. Nu doar depolitizare Procuraturii Generale, dar și a tuturor instituțiilor de drept: sistemul de drept în întregime, Poliția, CNA, CNI, etc. PD a propus următoarea formulă. Să fie creată o comisie care să activeze pe parcursul acestui an și care să elaboreze mecanisme de depolitizare, să obținem și expertiza partenerilor din UE, atât tehnică, cât și europeană. Această prevedere va fi inclusă în prevederile Programului de guvernare”, a specificat Marian Lupu.
 
La subiectul partajării funcției de prim-ministru și președinte de Parlament, potrivit lui Lupu, nu au existat aici divergențe de opinie.
 
Cât despre împărțirea ministerelor, liderul democraților a confirmat că PD nu a acceptat solicitarea PL de a ceda Ministerul Transporturilor. „Noi am propus să le oferim Ministerul Protecției Sociale. Poate noi nu am reușit ceva să realizăm, poate alții reușesc. Întrebarea nu este de ce PD nu vrea să cedeze Ministerul Transporturilor, ci de ce PL vrea atât de mult să aibă acest minister?”, a punctat sursa.
 
„În condițiile celor spuse, noi considerăm că unica soluție pentru a depăși această perioadă de aproape două luni de negocieri, care nu au adus nicio rezultat, trebuie să fie încheiată. Trebuie să fie constituită o alianță între PD și PLDM. Altă cale nu există, nu e o alternativă. Îmi pare rău că colegii de la PL se lansează în declarații false cu privire așa-zisele soluții venite de la colegii europeni. Făcând aceste declarații, liberalii nici nu își dau seama cât de mult lovesc în perspectiva europeană a RM. UE niciodată nu face ingerințe în treburile interne ale RM, respectă suveranitatea și independența statului. Colegii europeni nici nu au încercat să vină cu indicații. Eu dezmint aceste chestii”, a conchis Lupu.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub