Lupu: De ce nu arată probele? MAI: Dosarul a fost preluat de PG de mai bine de 1 an!

Noi discuții în jurul întreprinderii Metal Feros. Luni, 25 februarie, în cadrul emisiunii „InProfunzime” de la ProTV Chișinău, președintele PD, Marian Lupu a răspuns la acuzațiile aduse în adresa întreprinderii și presupusele evaziuni fiscale care au loc acolo. Asta după ce avocatul șefului Fiscului a declarat că în 5 luni de la întreprindere au dispărut cca 700 mln lei, fapt care tocmai fusese descoperit de Nicolae Vicol, înainte de arestul său.  

Liderul democrat s-a întrebat de ce până acum FISCUL și Ministerul de Interne, care are abilitatea de a investiga infracțiunile economice, nu prezintă probele anchetei. Acesta a sugerat că informația este intenționat lansată ca zvon în spațiul public. 


Lupu: De ce nu arată probele? MAI: Dosarul a fost preluat de PG de mai bine de 1 an!
Clădirea Ministerului Afacerilor de Interne (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

După declarațiile lui Marian Lupu, Ministerul de Interne a reacționat. Instituția a remis un comunicat în care explică că dosarul a fost ridicat de la MAI de Procuratura Generală, după care nu s-a mai auzit nimic de el. 

Reprezentanții MAI anunță că dosarul privind cazul Metalferos a fost ridicat de Procuratura Generală încă în 2011. Potrivit sursei, MAI a intentat un asemenea dosar în 2011, având 2 cauze penale pornite pentru spălarea de bani și evaziune fiscală. Conform informațiilor din dosare, compania ar fi efectuat tranzacțiile prin intermediari înregistrați în zone offshore din Belize și Insulele Virgine, precum și în Noua Zeelandă, prin care erau ascunse diferențele conisderabile de preț.

În plus, compararea cantităților de metal declarate în perioada 2006-2011 și cantitățile livrate a fost de 231 mii tone de metal, ceea ce ar fi permis ca o sumă de 729,2 milioane de lei să nu ajungă în conturile întreprinderii.

Pe lângă aceste prejudicii aduse statului, Metalferos, conform dosarelor, ar fi legalizat deșeuri de metale achiziționate ilegal, prin intermediul altei companii, ceea ce ar fi adus statului un prejudiciu de 62,6 milioane de lei, prin evitarea achitării de TVA.

„În iulie 2011 la acest dosar a făcut referință și premierul în cadrul unei apariții publice. A doua zi după declarațiile prim-ministrului, Procuratura Generală a descins la MAI și a ridicat dosarul dat, efectuând percheziții și ridicînd toate documentele ce țin de acest dosar și de alte dosare similare.

Din iulie 2011 Procuratura Generală a înlăturat poliția din investigațiile legate de acest dosar”, se spune în comunicat.

UNIMEDIA precizează că luni, Marian Lupu a declarat că Ministerul Afacerilor Interne tergiversează examinarea crimelor economice comise în cadrul Metalferos SA cu capital majoritar de stat, gestionat de Ministerul Economiei, care, potrivit acordului AIE, a revenit PD.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub