(video/update) Andrian Candu: „Expulzarea celor șapte cetățeni nu are nicio legătură cu cine e astăzi la guvernare. Dosarele sunt de o perioadă mai mare de timp”

(update 16:50) Andrian Candu: „Audierile au avut loc în format închis.  Vă pot oferi informații succinte. Subiectul e destul de complicat. Încă din 1997-1998 SIS supraveghează anumite acte de terorism. Deci, sub supraveghere au fost și unele persoane care fac parte din acest liceu. Sub monitorizare pe parcursul a 3-4 ani au fost peste 48 de persoane, cetățeni străini. În ultimii 4-5 ani au fost deschise chiar dosare penale. Din cele 48, 17 au fost considerate indizerabile, iar din acești 17, șapte au fost expulzate”

 

„În ultimii ani, sunt tot mai multe cazuri de genul dat. Pe an sunt expulzate 60-70 de persoane. Ce ține de cei șapte, subiectul e mult mai sensibil, deoarece e legat de acest liceu.

Trebuie de menționat că SIS pe tot parcursul acestor ani a conlucrat cu serviciile din alte state. Nu s-au declanșat la inițiativa Turciei. Din cele ce a fost raportat de SIS, legislația a fost respectată. Nu este ultima ședință la acest subiect. Vor mai urma anumite ședințe chiar cu implicarea Procuraturii Generale. 

În ultimii ani am primit solicitări de a închide aceste licee. Acestea nu vor fi închise atâta timp cât sunt respectate toate normele”

(update 16:30) Audierile continuă. După 30 de minute președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a ieșit pentru a face declarații de presă.

(16:00) După audierea conducerii SIS, președintele Parlamentului, Andrian Candu, face declarații de presă privind cazul expulzării celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova.

 
 
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

De asmenea, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a solicitat explicații privind acțiunile întreprinse astăzi de SIS în legătură cu directorul liceului moldo-turc Orizont și a altor 5 profesori care activează în aceeași instituție de învățământ. 

Operațiunea SIS a fost comentată și de Secretarul de Stat al Ministerului Justiției. Nicolae Eșanu, care își exprimă speranța ca „în mapele SIS există documente solide care justifică expulzarea cetățenilor turci”, în caz contrar, Moldova riscă să piardă un nou dosar la CtEDO.

În schimb, președintele țării, Igor Dodon, acuză presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”. 

Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci, iar Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei șapte cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.