(video) Guvernul a aprobat proiectul legii Bugetului pe 2018: Cresc veniturile și cheltuielile, și se alocă bani pentru construcția penitenciarului Chișinău și ambulanțe noi

Proiect ambițios al Legii Bugetului pentru 2018. Executivul a aprobat în ședința de marți documentul financiar în care se propune creșeterea atât a veniturilor, cât mai ales a cheltuielilor în 2018.

(video) Guvernul a aprobat proiectul legii Bugetului pe 2018: Cresc veniturile și cheltuielile, și se alocă bani pentru construcția penitenciarului Chișinău și ambulanțe noi
(Foto: gov.md)

Astfel, "proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%", se arată într-un comunicat al Guvernului. "Ca rezultat putem cheltui 3,5 miliarde de lei în plus", a declarat ministrul Finanțelor, 

Chiar și așa, cheltuielile vor crește cu aproape 10 procente față de 2017 și se vor axa în special "pe fundalul majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei", mai anunță Executivul. 

Pub

Astfel, ministrul spune că banii în plus vor merge spre 3 direcții prioritare.

Prima este cea de direcții de investiții directe. E vorba despre programul în sectorul drumurilor unde s-au alocat 2,4 miliarde de lei, renovarea drumurilor locale 126,3 miliaone. "Printre măsurile importante în domeniul social se numără construcția Penitenciarului Chișinău, pentru care vor fi alocate 133 milioane de lei, agricultura competitivă 115 milioane și 273 milioane de lei pentru programul de cumpărare a ambulanțelor", a adăugat Armașu.

Al doilea aspect sunt cheltuilile sociale, în special majorări salariale în domeniul Educației, unde vor fi alocate suplimentar 774 milioane de lei. De asemenea, va crește și îndemnizația unică la naștere de la 5300 la 5645. 

"Pentru anul viitor s-a reușit majorarea fonsdului de salarizare din sectorul public. Această majorare este de 1,3 miliarde, dintre care partea leului a mers spre majorarea salariilor la profesori, pentru cei care primesc salariul conform rețelei tarifare unice și suplimentar vor primi și unele categorii de militari", a explicat Octavian Armașu. Vedeți mai jos declarațiile ministrului Finanțelor de după ședința Executivului. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub