(video) Andrian Candu: „Modificarea sistemului de vot va avea loc în pofida avizului critic al Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova va fi votat și implementat, în pofida avizului critic și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Experții nu ar fi condiționat în niciun fel Moldova să renunțe la modificarea sistemului electoral. Declarația a fost făcută astăzi, de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă.

(video) Andrian Candu: „Modificarea sistemului de vot va avea loc în pofida avizului critic al Comisiei de la Veneția”
(Foto: UNIMEDIA)

Președintele Parlemantului susține că în Republica Moldova niciodată nu a existat un consens politic absolut. Din acest motiv, guvernarea nu va renunța la modificarea sistemului electoral.

„Comisia de la Veneția semnalează polarizarea subiectului și recomandă să amânăm modificarea sistemului electoral. Noi știm însă, că la ora actuală nu a existat o consolidare, dacă noi vom căuta un consens larg atunci înseamnă că în Republica Moldova nu vor fi operate schimbări. Cunoaștem că sunt 850 de mii de semnături ale cetățenilor care își doresc schimbarea sistemului. Totodată, majoritate covârșitoare în Parlament își dorește schimbarea sistemului. Decizia de modificare a sistemului electoral ține de decizia suverană a statului Republicii Moldova. Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral va fi votat”, a declarat Andrian Candu.

Pub

Chiar dacă guvernarea nu va respecta avizul Comisiei de la Veneția, Uniunea Europeană nu va condiționa cooperarea cu țara noastră, menționează speakerul.

„ Uniunea Europeană nu va condiționa cooperarea cu Republica Moldova. Dacă va face așa ceva – va fi o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova și o sfidare a așteptărilor cetățenilor. Dar considerăm că această condiționare nu va fi. Nu există condiția sau precondiția modificării sistemului electoral în acordul privind acordarea celor 100 de milioane de euro. Statul de drept și legea să stea în capul mesei – asta vrea Uniunea Europeană”, a mai adăugat Candu. 

UNIMEDIA amintește că, ieri Comisia de la Veneția a adoptat un aviz critic privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub