(video) Propunerile diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotare: Mai multe secții de vot, scrutin electoral de două zile și revizuirea actelor în baza cărora să poată vota

Mai multe secții de votare, scrutin electoral de două zile, să poată vota în baza mai multor acte și alegeri organizate în două tururi electorale, sunt câteva propuneri ale diasporei pentru alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în această toamnă. Membri ai societății civile și reprezentanți ai diasporei au prezentat astăzi nouă propuneri pentru asigurarea dreptului la vot peste hotare, într-o conferință de presă.

Foto: Gente Moldava

Reprezentanții diasporei propun și solicită organizarea a două tururi de vot în următoarele alegeri care se vor desfășura în condițiile sistemului de vot mixt. „Sistemul mixt dintr-un tur ar fi favorabil socoaliștilor, ne-o arată și practica de la ultimele scrutine, asta ar putea afecta orientarea pro-europeană a Republicii Moldova”, a declarat Dumitru Vicol, reprezentant al diasporei.

O altă problemă identificată sunt actele în baza cărora reprezentanții diasporei pot vota. Aceștia solicită ca pe lângă pașaportul de intrare și ieșire din țară și buletinul de identitate, să poată vota și în baza buletinului de identitate provizoriu, mai ales, ținând cont că majoritatea cetățenilor aflați peste hotare au dublă cetățenie, ceea ce înseamnă că ar fi putut părăsi țara în baza altui pașaport, fără ca să dețină unul moldovenesc. În lumină s-a pus și problema termenului de valabilitate al altelor de identitate, care, susțin membrii diasporei, că nu ar trebui luat în calcul în cadrul scrutinului electoral, astfel să se permită votarea și în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat. 
 

Mai mult timp pus la dispoziție alegerilor de peste hotare. Diaspora solicită ca scrutinul electoral să dureze două zile în secțiile din afara țării.

Mai multe secții de votare. Practica de la alegerile prezidențiale din 2016 a arătat că numărul secțiilor aflate peste hotare este insuficient, la fel și al buletinelor de vot. Se cere stabilirea unui număr de buletine de vot și mărirea numărului de secții de votare.

O altă propunere este ca să fie deschise secții de vor la cererea a 300 de votanții într-o anumită regiune. Cererile colective să fie înregistrate la Comisia Electorală Centrală care să pună la dispoziție moldovenilor de peste hotare secții pentru a-și exercita votul.

Mai mult, diaspora cere să poată depune contestații în ziua alegererilor în regim online, nu doar pe hârtie, cum se practică în prezent.

De menționat că un proiect de lege care va conține aceste propuneri, dar și altele va fi înaintat consultărilor publice în viitorul apropiat.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.