Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr se declară dezamăgit de autoritățile de la București

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) din Republica Moldova, Andrei Năstase, și-a exprimat dezamăgirea față de vizita întreprinsă de premierul României, Mihai Tudose, la 21 iulie la Chișinău, în contextul votării de către parlamentul moldovean a inițiativei promovate de Partidul Democrat (PD) - aflat la guvernare - și a socialiștilor proruși de trecere la sistemul electoral mixt . "Actualul guvern al României este o uriașă dezamăgire", a spus Andrei Năstase, transmite AGERPRES.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr se declară dezamăgit de autoritățile de la București
(Foto: UNIMEDIA)

"În loc de comunicate de condamnare sau măcar de atenționare din partea MAE, a guvernului României și a președintelui Klaus Iohannis privind derapajele antieuropene ale puterii hibride de la Chișinău, premierul Mihai Tudose, într-un gest diplomatic inexplicabil, a vizitat Republica Moldova, sprijinind pe față măsurile legislative pe care UE, atât prin Comisie, cât și prin Parlamentul European, le critică ferm", se menționează în același text, care consideră că gestul șefului guvernului de la București se poate interpreta în două feluri. 'Fie decidenții instituțiilor românești, de la ministere la SIE și SRI, sunt prizonierii lui (Vlad) Plahotniuc (liderul PD) și ai prietenilor săi de peste Prut, și execută ordinele acestora. Fie România și-a schimbat politica față de Republica Moldova și a decis să o împingă în brațele Rusiei", apreciază liderul PPDA.

Andrei Năstase consideră, potrivit comunicatului citat, că 'este clar pentru toată lumea, inclusiv pentru instituțiile de la București care desenează politica externă a României în relația cu Republica Moldova, că modificarea legislației electorale promovată de binomul Plahotniuc-Dodon (președintele R.Moldova, Igor Dodon — n.r.) va aduce la putere o majoritate socialistă, antieuropeană și prorusă chiar în Anul Centenarului Marii Uniri". "Faptul că guvernul României, la fel ca alte forțe ostile integrării noastre europene, sprijină pe față, activ, binomul oligarhic Dodon-Plahotniuc este de natură să genereze îngrijorare profundă în societatea din Republica Moldova", mai spune el, conform aceluiași text.

Pub

Trecerea la sistemul electoral mixt contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția a fost criticată de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, de comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, de Partidul Popular European, cea mai mare formațiune politică paneuropeană, precum și de mai mulți europarlamentari, a relatat Deutsche Welle. Republica Moldova a fost avertizată în acest context că ar putea rata ajutorul financiar de 100 milioane de euro din partea UE din cauza sfidării recomandărilor Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemul electoral.

UNIMEDIA amintește că vineri, 21 iulie, Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a fost într-o vizită la Chișinău. Acesta consideră schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova un pas spre democrație și îi pare rău că unii oficiali din Moldova distorsionează informația care au dus-o la Bruxelles.

UNIMEDIA amintește că la 20 iulie Partidul Popular European a venit cu un mesaj în care denunță schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și condamnă cu vehemență ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către legislativul de la Chișinău.

De asemenea și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că Votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova de a implementa schimbări în sistemul electoral vine contrar recentelor recomandări a Comisiei de la Veneția și al Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturi Umane”.

UNIMEDIA mai amintește că la 20 iulie, cu votul a 74 de deputați, a fost adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința Parlamentului din 5 mai, Legislativul a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM și mixt, propus de PSRM.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub