Liberalii propun ieșirea din CSI

Deputații PL din Parlamentul R. Moldova înaintează o propunere de ieșire a Moldovei din CSI, informează UNIMEDIA.

Potrivit unui proiect pregătit de liberalul Valeriu Munteanu, Moldova trebuie să părăsească Comunitatea Statelor Independente deoarece principiile care stau la baza constituirii acestei structuri au fost încălcate recent de Federația Rusă.

Liberalii propun ieșirea din CSI
Sediul PL (Foto: UNIMEDIA)

Vedeți mai jos argumentarea:   

„Având în vedere că principiile care au stat la baza constituirii Comunităţii Statelor Independente, şi anume: recunoaşterea reciprocă şi respectarea suveranităţii naţionale a statelor-membre; egalitatea în drepturi şi neamestecul în treburile interne; renunţarea la aplicarea forţei, şi alte principii şi norme unanim recunoscute ale dreptului internaţional au fost încălcate recent de către una din părţile semnatare, precum şi ţinând cont de aspiraţiile de integrare în Uniunea Europeană ale Republicii Moldova,Parlamentul adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — Se denunţă Acordul de constituire a Comunităţii Statelor Independente, ratificat prin Hotărârea Parlamentului Nr. 40 din 08.04.1994 privind ratificarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente.

Art. 2. — Se abrogă Hotărârea Parlamentului Nr. 40 din 08.04.1994 privind ratificarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente.

Art. 3. — Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va notifica depozitarului denunţarea acordului menţionat.

Art. 4. — Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării.

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI

Ce spun PD, PLDM și PCRM despre Moldova și CSI


Liberal-democrații au evindențiat că o dată cu semnarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb, mai multe acorduri cu statele CSI vor trebui modificate, iar altele chiar denunțate. „CSI demult s-a transformat într-un soi de club al președinților și primilor miniștri. Rolul acestei organizații, din punct de vedere politic și militar, este unul practic nul. Este o entitate în care se discută, de regulp, problemele de ordin comercial, economic, cultural. La momentul când vom considera că această entitate nu ne reprezintă și nici nu ne aduce plus valoare, pentru relațiile noastre cu alte state, atunci am putea să ne revizuim poziția”, a menționat liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.

Democrații consideră că țara noastră încă mai poate profita din relațiile economice și comerciale cu statele CSI. „În această situație, Republica Moldvoa, mai mult ca niciodată trebuie să promoveze o politică externă inteligentă, una echilibrată. Nu este cazul să ne aruncăm în tot felul de speculații de moment. Trebuie să privim lucrurile mai larg. Este părerea mea fermă. Această participare pe platforma CSI este una benefică pentru Republica Moldova, fiindcă ne permite să nepromovăm interesele econimice și comerciale. Trebuie să păstrăm dialogul și cu partenerii noștri tradiționali din est”, a evidențiat Igor Corman.

De celaltă parte, comuniștii consideră că ucrainenii ar trebui să lase emoțiile într-o parte și să se conducă de interesele cetățenilor. „Cred că trebuie să puie câte un compres rece toți parlamentarii ucraineni, să se gândească și să nu se grăbească să facă prostii. În afară de dorință, mai există și calculul economic, mai este responsabilitatea față de țară, față de popor”, a precizat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub