Liberalii îl acuză pe Filat de „trădare de patrie”. PLDM: „Falsuri rău intenționate”

Liberalii Mihai Ghimpu și Valeriu Munteanu îl acuză pe fostul prim-ministrul Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat de implicare în tranzacțiile dubioase de la Banca de Economii și, implicit, de trădare de patrie. Potrivit lor, sistemul bancar din Republica Moldova este pus în pericol și ar putea ajunge să fie controlat de Federația Rusă. 

PLDM a calificat aceste declarații drept false şi rău intenţionate.

 Liberalii îl acuză pe Filat de „trădare de patrie”. PLDM: „Falsuri rău intenționate”
Filat și Ghimpu (Colaj: UNIMEDIA)

„Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, nu are nicio tangenţă cu deciziile referitoare la tranzacţiile de proprietate a Băncii de Economii a Moldovei. Toate acuzaţiile lansate la adresa liderului PLDM sunt o simplă manipulare, iar cei care le vehiculează cunosc acest lucru”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

Liberalii au expediat demersuri către Banca Națională a Moldovei (BNM), Comisia Națioanală a Pieței Financiare (CNPF) și Procuratura Generală (PG) prin care solicită să fie verificat tranzacția de vânzare a celor 24,9% din acțiuni și să nu permită autorizarea acesteia.

Pub

„Din 2011, s-au furat bani din Banca de Economii și că acum s-a ajuns să fie furată și banca propriu-zisă. S-au oferit credite neperformante pentru a coborî prețul băncii, prin care s-a adus un prejudiciu de 2,4 mlrd. Astfel, o acțiune care costa cel puțin 42 de lei s-a vândut la 5 lei. Acest lucru a fost posibil doar pe motiv că în Consiliul de Administrație al BEM au fost doar membri PLDM, dirijați de Vlad Filat și Ilan Shor. Astăzi putem spune că Vlad Filat, cu ajutorul lui Ilan Shor care a devenit membru al Consiliului de Administrație, a adus prejudiciu statului și pun în pericol sistemul bancar al Republicii Moldova. Ne întrebăm, mergem în Uniunea Europeană sau în Uniunea Vamală a lui Putin?”, a întrebat retoric Mihai Ghimpu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit libaralilor, adevăratul beneficiar este Federația Rusă. „Suntem siguri că după vânzarea acestor 24,9% din acțiuni, vor fi vândute și celelalte acțiuni, care se vorbește pe la piață că au fost cumpărate de Vlad Filat de la Platon. Astfel, din 56% acțiuni ale statului, Republica Moldova rămâne doar cu o treime”, a adăugat liderul PL.

Prin sesizarea depusă la Procuratura Generală, deputații vor să obțină pedepsirea persoanelor care poartă răspunderea. „Partidul Liberal, în condițiile actuale și din perspectiva în care ne aflăm, îi este foarte complicat să se interpună între dorința unor „oameni de stat” de a trăda bunurile publice și ale păstra în avutul lor. Solicităm să fie examinată activitatea responsabililor direcți și indirecți din spatele acestor tranzacții, sub prevederile Codului Penal ce țin de securitatea statului și trădare de patrie”, a menționat la rândul său Valeriu Munteanu.

„Începând cu anul 2010, liderul PLDM, Vlad Filat, şi-a manifestat public, în repetate rânduri, îngrijorarea în legătură cu modul de administrare şi reglementare a sectorului bancar. Vlad Filat a pledat mereu pentru mai multă transparenţă în sectorul bancar şi pentru protejarea interesului naţional al Republicii Moldova. Liderul PLDM consideră că rolul Băncii Naţionale a Moldovei este esenţial în acest proces, instituţia având toate instrumentele pentru a clarifica asemenea situaţii şi a oferi informaţii pertinente în acest sens. În acelaşi timp, liderii şi actorii politici urmează să abiliteze instituţiile statului cu gestionarea unor astfel de procese, decât să se lanseze în manipulări şi falsuri, urmărind scopuri politice”, se menționează în reacția PLDM.

Sursa video: privesc.eu

Precizăm că un pachet 24,9% de acțiuni de la Banca de Economii a Moldovei a fost achiziționat săptămâna trecută de Banca de stat a Federației Ruse „Внешэкономбанк” (ВЭБ). Preşedintele consiliului de administraţie al băncii este premierul rus Dmitri Medvedev.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub