Kommersant: Moldova va putea obține reduceri la gazul livrat de Gazprom pe cale judecătorească

"Fiind membru al Comunității Energetice Europene, Republica Moldova va putea obține reduceri la gazul livrat de Gazprom pe cale judecătorească. Asta după ce ancheta inițiată de organele antimonopoliste ale Uniunii Europene va fi dusă la bun sfârșit". De această părere este Managing Partner al Casei de Avocatură Astapov Lawyers, Andrei Astapov, transmite UNIMEDIA cu referire la publicația ucraineană Kommersant.

Potrivit sursei, pozițiile monopolistului rus "Gazprom", pe plan internațional sunt din ce în mai nesigure. După ce organele de reglementare antimonopolistă ale Uniunii Europene au înaintat pretenții, iar Republica Moldova nu a dorit să renunțe la pachetele energetice ale Uniunii Europene, autoritățile din Bulgaria au declarat săptămâna trecută că refuză să coopereze cu partea rusă în construcția gazoductului South Stream.
Kommersant: Moldova va putea obține reduceri la gazul livrat de Gazprom pe cale judecătorească
Poză simbol

Vineri, 14 septembrie, prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov a declarat că Bulgaria va renunța la proiectul privind construcția gazoductului South Stream, în cazul în care Rusia va continua să insiste asupra obligației de a plăti 1 miliard de euro despăgubiri. Moscova cere această sumă pentru că anterior Sofia a anulat unilateral acordul cu privire la construirea de către compania rusă "Atomstroyexport" a centralei nucleare în Bulgaria.

Decizia oficialilor bulgari a venit sub presiunea Uniunii Europene, preocupată de faptul că țara este deja la 100% dependentă de livrările de gaze rusești, iar după ce va fi construită centrala nucleară va depinde de Rusia și la capitolul tehnologii nucleare.

Declarațiile premierului bulgar au fost făcute pe fondul unui alt conflict cu implicarea "Gazprom-ului". La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a inițiat o anchetă antimonopolistă împotriva companiei ruse, fapt care a determinat o țară mică precum Republica Moldova să se opună monopolistului. Partea moldovenească a refuzat propunerea Rusiei de a reduce prețul gazului în schimbul renunţării la intenţia de a implementa cel de-al Treilea Pachet Energetic European. Vineri, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat că în acest caz țara „va face nu un pas, ci zece paşi înapoi, pe calea integrării europene”.

Răspunsul negativ al Chișinăului oficial se datorează faptului că fiind membru al Comunității Energetice Europene, Republica Moldova va obține reduceri la gazul livrat de Gazprom pe cale judecătorească. Asta după ce ancheta inițiată de organele antimonopoliste ale Uniunii Europene va fi dusă la bun sfârșit, consideră Managing Partner al Casei de Avocatură Astapov Lawyers, Andrei Astapov.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub