Citește toate știrile la acest subiect

Judecătorii care „calcă strâmb” riscă cu pensia, salariul sau cu excluderea din sistem

Guvernul a aprobat astăzi, 16 octombrie, pachetul de legi anti-corupţie, printre care se numără și inițiativa legislativă ce prevede răspunderea disciplinară a judecătorilor. Printre sancțiunile prevăzute în proiect se numără: tăierile de salariu, lipsirea de privilegii sociale și eliberarea din funcția de judecător, relatează UNIMEDIA.
 
În pachetul de legi anti-corupție a fost prevăzută testarea la poligraf a candidaților la funcțiile de judecător și procuror, dar şi testarea integrităţii profesionale a acestora. 
Judecătorii care „calcă strâmb” riscă cu pensia, salariul sau cu excluderea din sistem
Poză simbol (Foto: www.ziaruldeiasi.ro)

În plus, au fost operate modificări în mai multe modificări legislative în scopul promovării aplicării principiului toleranţei „zero” pentru actele de corupţie în domeniul justiţiei.
 
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că prin implementarea acestor prevederi legislative, toate abaterile disciplinare vor fi sancționate. „Am renunțat la sistemul vechi de penalizare și am inclus o sancțiune, care în viziune noastră trebuie să fie eficientă, sancțiunea de reducere a salariului pentru abateri disciplinare. De asemenea, după pensionare, dacă se va constata că judecătorul a comis abateri, el riscă să fie lipsit de toate privilegiile sociale”, a subliniat sursa citată.
 
Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate judecătorilor sunt: avertismentul, mustrarea, reducerea salariului, eliberarea din funcția de judecător. Reducerea salariului reprezintă micşorarea salariului lunar de la 15% până la 30%, pentru o perioadă de la 3 luni până la 1 an.
 
De asemenea, se prevede înăsprirea răspunderii pentru îmbogăţirea ilicită și tragerea la răspunde penală,  în cazul în care se constată încălcarea legii de către judecător -  interdicţia de a deţine funcţii publice de la 5 la 15 ani și confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate.
 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub