Iurie Leancă: Nu se consideră reprezentant PD, dar nu vede o coaliție parlamentară pro UE fără Partidul Democrat

Iurie Leancă spune că nu se consideră reprezentant al PD-ului, însă nu crede că este posibilă o coaliție parlamentară proeuropeană fără Partidul Democrat. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviul pentru portalul Timpul.

"Dacă mi-ar spune cineva că fără PD e posibil că creezi o coaliție parlamentară proeuropeană, aș zice că e un populist iresponsabil. Din 2009 încoace, orice coaliție majoritară proeuropeană i-a avut pe democrați drept parteneri", a declarat Iurie Leancă, investit recent în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană.

Iurie Leancă: Nu se consideră reprezentant PD, dar nu vede o coaliție parlamentară pro UE fără Partidul Democrat
(Foto: UNIMEDIA)

"Nu mă consider reprezentant al PD-ului. Este un Guvern de coaliție, din care fac parte doi reprezentanți ai PPEM-ului, doi - ai democraților, iar ceilalți sunt neafiliați politic. Funcția, pe care am acceptat-o, pornește de la înțelegerea că R. Moldova parcurge o perioadă foarte complicată. Este nevoie de continuare a tuturor lucrurilor bune, care s-au întâmplat în 2016-2017. Guvernul, în fosta componență, a reușit să rezolve anumite probleme", a declarat Iurea Leancă și a mai spus că ar fi realist ca în doi-trei ani Republica Moldova să depună cererea de aderare la UE.

Potrivit lui Iurie Leancă, în următorul Parlament ar face coaliție cu cei "care vor împărtăși agenda proeuropeană atât pe plan intern, cât și pe cel extern". Totuși, vicepremierul a declarat că "nu crede în orientarea proeuropeană a lui Andrei Năstase".

Pub

"El a zis, la un moment dat, că integrarea europeană nu e cel mai important lucru, că trebuie să punem batista pe țambal și să ne axăm pe problemele interne. Eu nu văd cum într-o manieră realistă poți rezolva problemele interne de unul singur, fără a mișca țara într-o direcție clară", a mai menționat Iurie Leancă pentru Timpul.

Întrebat dacă Vlad Plahontiuc ar fi "un dictator", vicepremierul a răspuns: "Eu n-am văzut acest spirit dictatorial în ședințele consiliului coaliției. Din contră, el mereu încearcă să identifice unele compromisuri pe elemente, care pot genera controverse".

Iurie Leancă face parte din grupul de șapte miniștri investiți recent la Guvern, propuși de Partidul Democrat.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub