Istoricii și profesorii, despre inițiativa lui Dodon: Studierea istoriei Moldovei este o aberație!

Solicitarea președintelui Igor Dodon către Guvernul Republicii Moldova privind substituirea studierii trecutului din manualele „Istoria Moldovei” în loc de „Istoria Românilor ” nu poate avea sorți de izbândă, deoarece nu este în competența sa să ceară astfel de schimbări.

Istoricii și profesorii consideră inițiativa lui o aberație și un joc politic în scopul dezmembrării maselor.

Istoricii și profesorii, despre inițiativa lui Dodon: Studierea istoriei Moldovei este o aberație!
(Foto: moldnova.eu)

Potrivit directorului Liceului Academiei de Științe (LAȘM) a Moldovei, Iurie Cristea, disciplina „Istoria Românilor” include o arie de timp mult mai largă și acoperă o dimensiune mult mai profundă pentru a fi studiată decât scurta „Istorie a Moldovei”.

„Cred că prin încercarea de a introduce această materie noi îngustăm un areal de profunzime, de cercetare și de studiu care este mult mai îngust decât ceea ce ar însemna „Istoria Românilor”, o istorie a spațiului românesc”, a a declarat directorul liceului pentru MoldNova.eu.

Pub

Potrivit lui Iurie Cristea, Moldova este o parte a spațiului românesc și anume în acest context trebuie să se regăsească și istoria Moldovei ca parte componentă, nu ca parte izolată.

Istoria românilor nu începe din momentul când a fost ales Dodon

Boris Volosatîi, directorul Liceului Teoretic Gheorge Asachi, consideră, de asemenea, că de problema respectivă ar trebui să se ocupe instituțiile  responsabile de curriculum școlar,  manuale și studii.  În acest context, directorul a menționat că opinia lui, dar și cea a cadrelor didactice, inclusiv și a profesorilor de istorie este una unanimă – trebuie studiată „Istoria Românilor”.

„Pentru Republica Moldova subiectul este foarte sensibil și nu trebuie atins pentru că el va bulversa societatea civilă, va aduce nemulțumiri în masă și nu cred ca aceasta trebuie să vrea un președinte de stat”, a adăugat Volosatîi.

Problema istoriei nu ține de competența președintelui

În același timp, profesorul  de limbă și literatură română în cadrul liceului Bogdan Petriceicu Hajdeu din Bălți, Dumitru Babin, consideră că președintele statului trebuie să se ocupe de asigurarea unei democrații viabile în stat și să nu se implice în problemele care nu țin de competența lui.

„Președintele în momentul de față se ocupă în mod special de dezmembrarea societății prin abordarea schimbării prin introducerea manualelor „Istoria Moldovei” în loc de „Istoria Românilor”.

Potrivit profesorului, problema istoriei este prerogativa savanților și cea a Ministerului Educației. „Când se propun lucruri de acest fel ar trebui să se ia în calcul și opinia specialiștilor, în mod special a profesorilor de istorie”, a subliniat Dumitru Babin.

Inițiativa lui Dodon este o aberație

Istoricul Virgil Pîslariuc consideră că inițiativa lui Dodon este o aberație pentru că el își depășește atribuțiile și nu este vorba decât despre un joc politic.

„Președintele vrea să contribuie la creșterea capitalul partidului socialiștilor care merge pe schimbarea unor cursuri, dar mai bine ar veni cu metode de îmbunătățire a predării istoriei în școli”, explică istoricul.

Continuarea aici...

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub