Citește toate știrile la acest subiect

Istoria celor 5% din „Banii din caritate”. Ali și Doina Sirikci comentează investigația Rise: Vom ataca redacția în judecată

Reprezentanții Medical Park în Moldova, Ali Sirikci și soția acestuia, Doina, se arată deranjați de modul în care a fost făcută investigația RISE și au anunțat că vor ataca în judecată redacția RISE. Soții Sirikci au recunoscut că interceptările care apar în investigație sunt reale, dar, potrivit celor doi - au fost folosite în context greșit. 

Istoria celor 5% din „Banii din caritate”. Ali și Doina Sirikci comentează investigația Rise: Vom ataca redacția în judecată
(Foto: facebook.com)

Declarațiile au fost făcute la conferința de presă organizată de clinica Medical Park la Istanbul, unde a fost invitat și reporterul UNIMEDIA. Costurile deplasării jurnalistului nostru au fost acoperite integral de către instituția medicală din Turcia.

Legat de subiectul interceptării prezentate în investigația Rise, cei doi spun că procentele despre care vorbesc sunt justificate prin serviciile pe care le prestează clinicii din Turcia. 

Pub

„Noi pentru Moldova avem 5% pentru promovare. Avem dreptul să folosim acest buget cum vrem. Despre asta era vorba în interceptarea unde eu discut cu Doina. Nu putem comenta ceea ce e legat de MedicalPark. Ei pot să mă dea afară pentru asta”, a comentat Ali Sirikci, menționând că redacția RISE a folosit în investigație o interceptare scoasă din context.

Ulterior, Ali Sirikci a vorbit despre alte 5% pe care le-ar incasa prin intermediul companiei pe care o deține. Este vorba despre MLPH International, care prestează servicii de îngrijire a pacienților până ajung la spitalul MedicalPark: cazare, transport, traducere și alte chestiuni de logistică. 

„95 la sută din suma colectată pentru spitalizarea unui caz, fie venit direct, fie de pe o platformă decaritate, se transferă direct la clinică. Orice altă sumă achitată către MLPH International, fie 5 sau 10% este cu acordul clientului. Pacientul mai are nevoie și de alte cheltuieli. Orice sumă achitată către MLPH International este cu acordul clientului”, a spus Ali.

Întrebat dacă percepe comisioane suplimentare din banii pacienților aduși în Turcia la tratament, Ali Sirikci nu a dorit să ofere detalii: „Cât câștig eu n-o să spun, dar noi nu mâncăm piatră. Noi nu mințim oamenii. Facem totul legal, cu facturi”.

Soții Sirikci spun că au lucrat până acum cu peste 1.000 de moldoveni, iar după apariția investigației Rise, cererea pentru serviciile lor, dimpotrivă, a crescut. 

UNIMEDIA amintește că luni, 19 februarie, RISE Moldova a publicat o investigație despre presupusele escrocherii cu bani din donații, în care este vizat portalul caritate.md, soții Sirikci și spitalul MedicalPark din Turcia. 

Potrivit rise.md, care citează o ordonanță a Procuraturii, un grup criminal organizat identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor, iar ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

Jurnalista care a făcut investigația, Liuba Șevciuc, a fost atacată de administratorii platformei caritate.md, care au publicat o fotografie cu reportera, îndemnând oamenii să-i ceară acesteia ajutor.

O zi mai târziu, pe 20 februarie, Fondatorii portalului de crowfunding caritate.md au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au negat acuzațiile de escrocherie cu care sunt asociați în investigația RISE. 

Pe 21 februarie, prin intermediul unei agenții de publicitate, jurnaliștii mai multor redacții au fost invitați la clinica MedicalPark pentru a afla reacția spitalului la acuzațiile din investigație. Costurile de călătorie a jurnaliștilor în Turcia au fost acoperite integral de către clinica MedicalPark. 

Din delegație a făcut parte și un redactor UNIMEDIA. Acesta a transmis în direct imagini de la conferința reprezentanților MedicalPark, oferind posibilitate cititorilor UNIMEDIA să asculte live întrebările și răspunsurile oferite de cei vizați.

Medical Park este cel mai mare grup de spitale din Turcia. Acesta activează în sectorul sănătății din 1995, cu circa 15.000 de angajați.

Administrația MedicalPark a respins acuzațiile din investigația RISE. Departamentul juridic al instituției analizează posibilitatea atacării în judecată a redacției RISE. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub