Ion Druță, singurul judecător participant la concurs, a fost propus de CSM la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție

Candidatul Ion Druță, care este și singurul judecător ce a participat la concursul pentru suplinirea funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), a fost acceptată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia urmează să fie înaintată în Parlament. 

 
Ion Druță, singurul judecător participant la concurs, a fost propus de CSM la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție
(Foto: captură video)

Potrivit procurorilor anticorupție, Ion Druță se număra printre judecătorii care urmau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris, dar membrii CSM nu au dat curs demersului procurorului general de atunci, Corneliu Gurin. Cazul Aroma Floris îşi are rădăcinile în anul 2010, când  completul de judecători din care făceau parte Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Datoria a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat.

Ion Druță este unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate în 2007. Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău.

Pub

Ulterior, reprezentanții Ministerului Finanțelor au depus o sesizare la CSM prin care solicitau tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”, iar Colegiul Disciplinar, printr-o hotărâre emisă la 22 aprilie 2016, a decis să le aplice judecătorilor CSJ Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă, sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare. Magistrații însă au fost scutiți de pedeapsă, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii a anulat hotărârea Colegiului disciplinar. Anterior, Asociaţia Judecătorilor din Moldova, condusă de Ion Druţă, a criticat comentariile Ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, privind condamnarea şi demiterea primarului oraşului Taraclia, Serghei Filipov.

În declarația de avere și interese pentru 2017, Ion Druță a indicat venituri de peste 426.000 de lei din salariul său și al soției, două terenuri intravilane, o casă de locuit de 181 de metri pătrați și un apartament de 69 de metri pătrați. Judecătorul a mai trecut pe hârtie două automobile pe care le are în posesie - o Honda CRV și o Toyota Yaris. În conturile bancare ale familiei Druță se păstrează 36.000 de lei și 7.100 de euro. În 2013 Ziarul de Gardă a scris despre casa și afacerile lui Ion Druță, pe atunci magistrat la Judecătoria Botanica.

Amintim că funcția de președinte al CSJ a devenit vacantă, după ce fostul șef, Mihai Poalelungi, a fost numit la începutul lunii martie curent judecător la Curtea Constituțională.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub