Investigație RISE: Decis! Palatul Sindicatelor va fi demolat în favoarea unui centru comercial

Palatul de Cultură al Sindicatelor din sectorul Râșcani al capitalei va fi demolat, iar în loc ar urma să fie construit un centru comercial. Asta pentru că pe 24 noiembrie, actualul proprietar Regata Imobiliare a obținut acordul Primăriei. Clădirea a fost cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguță”, deținută de Finpar Invest SRL - una dintre cele mai influente companii ale liderului PD, Vlad Plahotiuc, scriu jurnaliștii de la RISE Moldova.

Investigație RISE: Decis! Palatul Sindicatelor va fi demolat în favoarea unui centru comercial
(Foto: rise.md)

Potrivit sursei menționate, vânzarea Palatului de Cultură al Sindicatelor a mai fost precedată de tranzacții cu companii afiliate businessmanului Ilan Shor, condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului”.

„Într-o zi au venit mai mulți și au furat totul de jur-împrejur și au făcut planul de demolare a clădirii. Dar aici este apă. 4 metri și dai de apă. De mai multe ori au încercat să o demoleze, să construiască în loc un centru comercial. Nu știu ce se va întâmpla mai departe”, le-a povestit jurnaliștilor de investigație paznicul clădirii, Leonid.

Pub

Pachetul „PALATUL & GUGUȚĂ”

Palatul de Cultură al Sindicatelor și-a schimbat proprietarul în iulie 2017, după ce Regata Imobiliare SRL l-a cumpărat de la Capital Investments SRL. Asociat unic al Regata Imobiliare figurează Ceslav Ciuhrii, businessman din Republica Moldova cu afaceri și în România, preponderent în domeniul farmaceutic. Este fost proprietar al restaurantelor Cactus și Mi Piace din Chișinău.

Ciuhrii a preluat Regata Imobiliare la mijlocul lui 2016, pe când firma purta denumirea Ani-Roada Gliei, contra sumei de aproape 2 milioane de euro. Vânzătorul, Merav Finance BV, e o companie olandeză parte a holdingului imobiliar Adama Holding Public LTD, care activează în România și în țările Europei de Est și Centrale. Anterior, Merav Finance B.V. a mai figurat asociat în companii din Republica Moldova, de regulă fiind vorba de firme care aveau în proprietate terenuri pentru construcții.

La momentul preluării, Regata Imobiliare deja era proprietara unui teren de pe bd. Mircea cel Bătrân din sect. Ciocana pe care este planificată construcția unui magazin Kaufland. Tot în eventualitatea dezvoltării rețelei Kaufland a fost cumpărat și Palatul de Cultură al Sindicatelor, amplasat într-o zonă strategică din sect. Râșcani al capitalei. „Terenul din str. Kiev s-a vândut numai împreună cu fosta cafenea „Guguță”. Avem investitori pentru acel teren și am fost nevoiți să-l luăm și pe acesta”, le-a declarat jurnaliștilor de la RISE Moldova, Ceslav Ciuhrii la scurt timp de la preluarea celor două imobile.

Ulterior, Ciuhrii a negat orice legătură dintre cele două achiziții pe care le califică drept „niște obiective pe care le-am dorit de mult”. „Toate tranzacțiile sunt separate, nu la pachet. Sunt total diferite. Nu sunt la pachet. Poate nu m-am exprimat corect. Au fost tranzacții cu persoane diferite”, insistă acum Ciuhrii.

Oficial, cele două tranzacții au avut loc la o lună distanță una de alta. Prima pe listă – fosta cafenea „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. A fost preluată de la Finpar Invest SRL, firmă conectată la liderul PD Vlad Plahotniuc și deținută de un offshore cipriot. Până a o vinde, Finpar a încercat cu disperare să ridice în locul ei un complex hotelier, dar autoritățile s-au opus.

După „Guguță”, a venit și rândul Palatului de Cultură al Sindicatelor. Clădirea a fost preluată de la Capital Investments, firmă cu sediul juridic în casa lui Nicolae Șterbeț, consilier raional PD din Hâncești, și cu proprietari reali ascunși în spatele unor interpuși ciprioți. La începutul acestui an, Capital Investments a fost surprinsă în tranzacții cu două foste proprietăți ale companiei de asigurări ASITO.

Solicitat de RISE Moldova, Sergiu Șterbeț, administratorul Capital Investments și fiul consilierului din Hâncești, i-a rugat pe reporterii Rise să-i expedieze întrebările pe e-mail. Până la publicarea acestui text, cel din urmă așa și nu a trimis niciun răspuns.

Articolul integral poate fi citit pe rise.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub