Citește toate știrile la acest subiect

INFOGRAFIC: Presa britanică a reconstituit tentativa de omor asupra lui Gorbunțov

Presa britanică a reconstituit ziua în care omul de afaceri rus Gherman Gorbunțov a fost rănit de cetățeanul Republicii Moldova, Vitalie Proca, informează UNIMEDIA cu referire la publicația The Guardian

„Pe 1 martie 2012, Vitalie Proca a plecat din Republica Moldova. Era noapte. El a trecut hotarul în România cu autocarul. De aici, el a călătorit în Italia. Poliția din Republica Moldova crede că Proca a folosit un pașaport fals pentru a ajunge la destinația sa finală - o adresă din estul Londrei”, se spune în articol.
INFOGRAFIC: Presa britanică a reconstituit tentativa de omor asupra lui Gorbunțov
Traseul lui Proca (Foto: The Guardian)

Presupusa misiune a lui Proca a fost omorul omului de afaceri rus, Gherman Gorbunțov. Acesta din urmă a fugit în Marea Britanie în 2010, după ce s-a certat cu inamicii săi influenți din Moscova. Din motive evidente, Gorbunțov a încercat să dispară, retrăgându-se într-un apartament de serviciu într-un cartier liniștit londonez, Canary Wharf,” scrie publicația britanică. 

Pe 1 martie, în jurul orei 19:30, Gorbunțov se întorcea în casa lui pe Byng Street. Bancherul a coborât dintr-un taxi negru. Potrivit anchetatorilor britanici și moldoveni, Proca ar fi tras șase gloanțe în omul de afaceri, după care a fugit, aruncând pistolul semi-automat Makarov într-un tufiș. Gorbunțov, însă, a supraviețuit. Grav rănit, victima a fost transportată la spital. În prezent, bancherul se află 24 /24 sub protecția poliției.

„Oamenii legii din Republica Moldova spun că Proca este un killer profesionist, angajat de grupări criminale est-europene pentru a elimina rivalii. Presupusul asasin este implicat într-o rețea mafiotă activă în România și Republica Moldova și are implicații la omoruri la comandă, jafuri, prostituție, droguri și contrabandă cu țigări. Potrivit poliției, Ion Gușan, alias „Nicu Patron”, presupusul lider al unei grupări criminale din Republica Moldova, l-a angajat pe Proca pentru ca acesta să execute omorul în Londra. Din gruparea lui Patron făceau parte brokeri. Comanda de a-l ucide pe Gorbunțov a venit de la Moscova, de la unul dintre cele mai periculoase grupuri mafiote din lume, gruparea Solnțevskaia”, scrie publicația The Guardian.

Ziarul a reconstituit și traseul lui Proca:

Assassins TrailUNIMEDIA menționează că în martie 2012, fostul șef al băncii comerciale Universalbank, Gherman Gorbunțov, a fost grav rănit în capitala Marii Britanii, Londra. Vitalie Proca, originar din satul Codreanca, Republica Moldova, reţinut în Moscova, este principalul suspect în cazul tentativei de asasinat a lui Gorbunțov.

Amintim că Gorbunţov, fostul acţionar majoritar al Universalbank este anunţat în căutare generală de către autorităţile din Republica Moldova. În vara anului 2011, conducerea Universalbank a declarat că acţionarul majoritar al băncii este victima unui atac raider. În consecinţă, Gherman Gorbunţov a pierdut 78,6% din acţiunile băncii ce aparţineau lui în urma unor decizii ale instanţelor de judecată în favoarea unor firme străine.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub