(infografic) Harta rezultatelor alegerilor din Chișinău pe sectoare și suburbii: Unde a câștigat Ion Ceban și Andrei Năstase la alegerile locale de duminică

În urma alegerilor locale din capitală, candidatul PSRM, Ion Ceban, a câștigat doar în două suburbii și două sectoare. În același timp, dacă e să excludem suburbiile, atunci Ceban ar fi câștigat alegerile la limită, cu 50,78% din sufragiile exprimate. Andrei Năstase însă câștigă categoric suburbiile și 3 din cele 5 sectoare ale capitalei.

Sunt datele procesate în baza proceselor verbale publicate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale.

(infografic) Harta rezultatelor alegerilor din Chișinău pe sectoare și suburbii: Unde a câștigat Ion Ceban și Andrei Năstase la alegerile locale de duminică
(Foto: UNIMEDIA)

Rezultatul bun al lui Ceban pe oraș se datorează în special sprijinului masiv în Botanica unde a luat 31111 de voturi și la Rîșcani - 22 945 alegători, respectiv 57,56% și 53,54%. De fapt, sunt singurele sectoare unde candidatul socialist a câștigat și, coincidență sau nu, au fost și cele mai active. 

De cealaltă parte, Năstase câștigă fără drept de apel la Ciocana - 55,5%, Buiucani - 52,43% și sectorul Centru - 54,18%. Chiar dacă scorurile arată o victorie categorică, prezența mai scăzută și numărul de voturi face ca per general, Ceban să-l depășească pe Andrei Năstase în municipiu. 

Pub

Cu totul altfel este situația la nivel de suburbii. Acolo unde Andrei Năstase câștigă categoric cu un scor de 69,17% și 28 554 de voturi. Un adevărat record l-a obținut candidatul Platformei la Grătiești - 87,54%, Colonița - 82,5%, Ghidighici 81,5% și Trușeni - 82,05%. 

Ceban a obținut majoritatea doar la Vadul lui Vodă – 59,96% și Vatra - 58,73%. În premieră pentru turul II, un candidat de stânga pierde alegerile la Cricova, acolo unde Ceban obține doar 46,6%.

UNIMEDIA precizează că Asociația Promo-LEX a prezentat rezultatele unui exercițiu de simulare, prin care arată care ar fi scorurile electorale ale lui Năstase și Ceban la alegerile parlamentare, pornind de la rezultatele obținute în alegerile locale anticipate.

Pentru municipiul Chișinău au fost constituite 11 circumscripții uninominale. De asemenea, o remarcă importantă este că alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale se vor desfășura, conform legislației, în baza unui singur tur de scrutin.

Respectiv, dacă alegerile parlamentare se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, atunci rezultatele proiectării denotă că, în 9 circumscripții din 11 în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, iar în 2 – candidatul PPPDA.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub