(infografic) Cum Guvernul R. Moldova finanţează regiunea transnistreană prin procurarea energiei

Moldova importă peste 80% din energia electrică consumată. Există doar două surse: Ucraina şi regiunea transnistreană. În 2015 şi 2016 Republica Moldova procurat energie doar din regiunea transnistreană. Începând cu iunie 2017, din energia importată a fost procurată 30% din Ucraina şi 70% din regiunea transnistreanp, de la centrala termoelectrică MoldGRES. Cumpărând energie din regiunea transnistreană, țara noastră achită şi gazul folosit la producerea energiei, scrie watchdog.md.

(infografic) Cum Guvernul R. Moldova finanţează regiunea transnistreană prin procurarea energiei
(Foto: UNIMEDIA)

Moldovagaz livrează gaz în regiunea transnistreană, către Tiraspol-Transgaz. La rândul său, Tiraspol-Transgaz vinde gazul la preţuri derizorii consumatorilor din Transnistria, inclusiv centralei electrice MoldGRES, care asigură Moldova cu electricitate. Banii obţinuţi de Tiraspol-Transgaz din vânzarea gazului se acumulează pe aşa-numitul „cont de gaze” şi sunt transferaţi direct în bugetul regiunii separatiste. În ultimii 10 ani circa 35% din aşa-numitul buget transnistrean a fost finanţat din „contul de gaze”.
În acelaşi timp, regiunea transnistreană acumulează datorii faţă de Moldovagaz, care astăzi depăşesc 6,5 miliarde USD. La rândul ei, Moldovagaz acumulează datorii faţă de concernul rus Gazprom.

Guvernul Republicii Moldova procură energie din regiunea transnistreană prin intermediul Întreprinderii de Stat Energocom, fondată de Ministerul Economiei. 

Un infografic realizat de Comunitatea Watchdog arată cum Guvernul Republicii Moldova finanțează regiunea transnistreană.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub