INFOGRAFIC: Clasamentul somnoroșilor. Pe ce loc se află R. Moldova?

Despre beneficiile unui somn de mai mult de 7 ore se știe de mult timp, mai ales că scapi de mai multe probleme de sănătate cum ar fi pierderi de memorie, probleme cardiace, riscul de a avea cancer și diabet.

Un top internațional arată că chinezii dorm cel mai mult dintre toate națiunile pământului. Aproximativ 9 ore doarme un chinez pe zi, o țară în care dormitul în public este o normă socială acceptabilă, iar cetățeni chinezi care dorm pe unde-i apucă pot fi întâlniți în multe locuri.

INFOGRAFIC: Clasamentul somnoroșilor. Pe ce loc se află R. Moldova?
Topul somnoroșilor (Foto: UNIMEDIA)

Însă îi deosebește de vecinii lor de peste mare, japonezii, care dorm puțin peste 7 ore.

În Spania, unde se doarme aproximativ 8 ore și jumătate, este cunoscută practica de a avea o pauză de 2-3 ore pe zi în cadrul procesului de lucru, fapt inclus în durata oficială a zilei de muncă. Acest „obicei” a fost însă curmat de criza financiară.

Pub

În Moldova, potrivit datelor Biroului Național de Statistică se doarme aproximativ 480 de minute pe zi, în mediu 8,8 ore mai precis. Cei mai mult dorm cei de la 10-14 ani (10,1 ore), iar o dată cu înaintarea în vârstă durata de vârstă scade până la 8,2, la 45-54 de ani, după care crește la 8,5 (55-64 ani) și 9,7 (65 ani și peste). 

Pentru a vedea unde s-ar clasa Moldova în „clasamentul somnoroșilor”,  urmăriți infograficul de mai jos: 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub