(infografic) Cărţile care au inspirat și prezis viitorul tehnologiei

Au prezis cărţile Science Fiction viitorul sau pur și simplu au fost sursa de inspiraţie pentru descoperirile recente? Nu vrem să ne dăm cu părerea, dar suntem impresionaţi că invenţiile pe care le găsim în cărţile publicate în urmă cu două secole fac parte din viaţa noastră, scrie altfel.md

Cărţile de credit, mașinile blindate, bomba atomică, submarinele şi multe altele, înainte să devină realitate, au fost mai întâi produsul imaginaţiei unor mari autori.

(infografic) Cărţile care au inspirat și prezis viitorul tehnologiei
(Foto: altfel.md)

Jonathan Swift – Călătoriile lui Gulliver – „a prezis descoperirea sateliţilor planetei Marte”.

Fiecare cititor de fantasy a urmărit cu sufletul la gură aventurile lui Gulliver. Cele patru volume scrise de Jonathan Swift, împletesc fantezia şi umorul cu o severă satiră socială.

Pub

Pinterest

Plecat spre o nouă călătorie, Guliver nimereşte în partea a treia pe Insula Savanţilor, un tărâm zburător aflat deasupra pământului, numit Laputa. Este impresionant cum Swift, prin vocea personajelor sale, a prezis cu 150 de ani mai devreme că planeta Marte are doi sateliţi, Phobos şi Deimos (n.r. descoperiţi oficial în 1877).

Poate că la baza imaginaţiei lui Swift a stat teoria filozofului francez Voltarie, care în 1750 a prezis şi el pe baza unor calcule că Marte ar avea doi sateliţi.

Mary Shelley – Frankenstein – „a inspirat transplantul de organe”.

Pinterest

Pe vremea când Shelley a publicat romanul „Frankenstein”, mai exact în 1818, ştiinţa se afla de-abia la stadiul experimental. La începutul secolului al XIX-lea, medicii şi oamenii de ştiintă încercau reanimarea ţesutului mort prin energie electrică.

Mary Shelly se trăgea dintr-o familie educată, fiind fiică de filosofi. Crescând într-o lume a teoriilor şi ideilor, a reuşit să deschidă, cel puţin la nivel de imaginaţie, mintea cercetătorilor. În romanul său, adesea apar pasaje despre transplantul de organe.

Edward Bellamy – Privind Înapoi – „a prezis cărţile de credit”.

pinterest

Cartea a fost scrisă cu 63 de ani înaintea inventării cărţilor de credit. Autorul american a avut o idee similară încă de la Looking_Backwardsfârşitul secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1888. Surpriză, 62 de ani mai târziu, cărţile de credit au fost inventate în anul 1950.

Povestea prezintă personajul principal în scenariul tipic romanelor sci-fi. Julian West este adormit timp de 113 ani şi se trezeşte în anul 2000. Descoperă o lume total schimbată, unde tehnologia avansează mai rapid ca niciodată, iar bucăţile de plastic au luat locul banilor.

Pentru a citi articolul în întregime accesați altfel.md

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub