Citește toate știrile la acest subiect

Incidente la marşul Solidarităţii „Fără frică” în Chișinău. Enoriașii au insultat și au aruncat cu ouă. Poliția a evacuat participanții la manifestație

UPDATE 12:30 Grupul de manifestanți pașnici au fost întâmpinați la intersecția străzilor București cu Ismail de un grup de creștini în frunte cu controversatul preot Anatol Cibric. Grupul de credincioși au atacat coloana cu ouă, iar poliția a izolat cele două grupuri. Susținătorii Marșului Fără Frică au fost ulterior urcați în autocare și transportați de la fața locului.

În rândul creștinilor a fost observat și alt preot controversat, Ghenadie Valuța. Potrivit martorilor, acesta a condus un grup suspect de tineri cu măști pe cap, extrem de agresivi ce purtau tricouri cu inscripția "Garda Nouă". Poliția însă a intervenit la timp și nu a permis violențe.

Incidente la marşul Solidarităţii „Fără frică” în Chișinău. Enoriașii au insultat și au aruncat cu ouă. Poliția a evacuat participanții la manifestație
(Foto: UNIMEDIA)

"Oamenii tac, nu scandeaza nimic, iar altii arunca oua in ei. Traim intr-o societate bolnava, totusi. ‪#‎FărăFrică‬ ‪#‎MarsșulSolidarității‬", a scris pe pagina sa de facebook, jurnalista Natalia Morari.

Comunitatea LGBT din Moldova organizează astăzi un marș al solidarității. Pe străzile din capitală și-au anunțat prezența atât membrii comunității, dar și mai mulți reprezentanți ai societății civile, persoane publice și diplomați care își propun să îndemne oamenii la toleranță.

Pub

La marșul de duminică au fost invitați și membrii cabinetului de miniștri, dar și mai mulți diplomați acreditați la Chișinău.

De cealaltă parte, de dimineață un grup de creștini au venit în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt cu pancarde, iar anterior, socialiștii au chemat lumea la un marș al familiei tradiționale. Curios este faptul că politicienii au îndemnat oamenii să vină tocmai în Piața Marii Adunări Naționale, la o manifestație ce nu este autorizată de primărie. 

Vedeți mai jos transmisiunea live de la marș asigurată de www.realitatealive.md.

Potrivit Doinei Ioana Străisteanu, avocata Centrului Genderdoc-M, citată de diez.md, contra-manifestațiile nu au fost coordonate cu autoritățile.

„ Legea cu privire la întrunire spune că atunci când mai multe grupuri de persoane intenționează să desfășoare mai multe acțiuni în unul și același loc, aproximativ în aceeași dată și oară se discută cu autoritatea publică locală, în cazul nostru cu Primăria Chișinău, se negociază și se face în așa fel, dacă este posibil, ca evenimentele să se succeadă.

În momentul în care niciunul nu cedează și una dintre organizații nu a anunțat din timp despre această intenție, așa cum a făcut-o GENDERDOC-M, dar instignă societatea să vină la întrunire cu scopul de a-și exprima dezacordul față de acest marș, așa cum a făcut-o PSRM, evident că această organizație (PSRM) încalcă dreptul la întrunire.

Acest drept este oferit de către lege, odată ce Partidul Socialiștilor cunosc, ei cu siguranță știu căci nu în zadar au ales anume acel loc de a-și organiza spontan întrunirea, ei o fac cu rea credință. O fac cu instignare la ură împotriva comunității LGBT.

Noi deja am câștigat un proces împotriva Partidului Socialiștilor anul acesta. Dacă domnul Dodon Igor și ceilalți membri ai partidului își asumă toată răspunderea pentru tulburările ordinii publice în eventualele acțiuni de violență, huliganism și alte dezordini, atunci este răspundeea lor.

Încălcarea dreptului la întrunire pentru comunitatea care va merge în marș de la strada Ismail până la strada Pușkin, va duce la răspundere penală (art 187 Codul Penal).

Încălcarea se pedepsește cu sancțiuni și amendă cu muncă neremunerată în folosul comunității. Ei nu au cum să nu cunoască traietoria marșului și o fac intenționat. Ei nu vor să accepte că noi suntem foarte mulți și foarte diferiți în această societate. Noi vom fi gata să-i acționăm la Procuratură și, ulterior, în instanța de judecată” a spus avocata.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub