Citește toate știrile la acest subiect

IMPORTANT: Parlamentul European dă drept Moldovei să ceară intrarea în UE

UPDATE, 17.20: Premierul Iurie Leancă salută Rezoluția Parlamentului European de a susține perspectiva europeană a Republicii Moldova. Sursa se arată convinsă că parcursul european al țării noastre va fi unul ireversibil, atunci când Republica Moldova va deveni candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

UPDATE, 16.55: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene confirmă faptul că Parlamentul European recunoaşte perspectiva R. Moldova de a deveni membru al UE.

 

IMPORTANT: Parlamentul European dă drept Moldovei să ceară intrarea în UE
Mai aproape de UE (Foto: http://static.guim.co.uk/)

Prevedere importantă adoptată astăzi de Parlamentul European. Pentru prima dată, instituția a adoptat o rezoluție în care menționează că oferă dreptul R. Moldova să solicite intrarea în Uniunea Europeană, informează UNIMEDIA. 

Documentul a fost votat de 437 europarlamentari, alții 49 - s-au opus deciziei. Informația este confirmată de cabinetul europarlamentarului român Monica Macovei și un comunicat al PLDM.

Potrivit surselor, prevederea a fost inclusă în rezoluția Parlamentului European la insistența Monicăi Macovei. "Propunerile Monicăi Macovei privind accelerarea intrării în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a celui comercial, dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE) au fost preluate de Grupul Partidului Popular European (PPE) și adoptate prin rezoluția votată astăzi în plenul Parlamentului European (PE)", se spune în comunicatul europarlamentului.

Potrivit MAEIE, decizia respectivă a fost menţionată în textul Rezoluţiei Parlamentului European dedicată ţărilor Parteneriatului Estic, în special Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, care a fost adoptată astăzi, în cadrul ultimei sesiuni a actualei legislaturi. "Totodată, Parlamentul European face apel ca imediat după semnarea Acordului de Asociere să se purceadă la ratificarea completă a acestuia, până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene. În acelaşi timp, Parlamentul European a pledat pentru un dialog deschis şi sincer cu Federaţia Rusă în vederea dezvoltării unei sinergii care ar fi în beneficiul ţărilor Parteneriatului Estic. 

Parlamentul European a reconfirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a calificat drept o acţiune iresponsabilă adresarea regiunii transnistrene către Federaţia Rusa privind recunoaşterea acesteia în calitate de stat independent. În context, Parlamentul European a făcut apel la reluarea negocierilor în formatul 5+2", se spune în comunicatul instituției.

De cealaltă parte, liberal-democrații salută decizia Forului European. "Astăzi este o zi de bucurie naţională. Parlamentul European a recunoscut dreptul Republicii Moldova de a solicita calitatea de membru al Uniunii Europene. Prin urmare, angajamentul PLDM ca Moldova să obţină statutul de ţară candidat la aderare în UE devine realitate. PLDM exprimă recunoştinţă parlamentarilor europeni, grupului PPE în Parlamentul European şi, în mod special, eurodeputaţilor: Elmar Brok şi Monica Macovei pentru pledoariile lor în favoarea ţării noastre. De asemenea, salutăm decizia forului european privind intrarea în vigoare provizorie a Acordului de asociere şi de comerţ cu Republica Moldova, imediat ce acestea vor fi semnate", se spune în declarația oficială a formațiunii.

Vedeți mai jos rezoluția adoptată azi de Parlamentului European:

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub