Igor Dodon, despre schimbarea sistemului electoral: „Nu neg că și pentru mine ar fi fost mai bine ca sistemul electoral să rămână neschimbat”

După un an de mandat, Președintele Igor Dodon spune că una din realizările sale este "restabilirea prestigiului Președinției și a încrederii oamenilor în această instituție importantă în stat", transmite curentul.md, care l-a intervievat pe președinte.

Trecerea la sistemul mixt de vot tot o consideră o reușită, deși spune că sistemul anterior, cel proporțional, l-ar fi avantajat.

Igor Dodon, despre schimbarea sistemului electoral: „Nu neg că și pentru mine ar fi fost mai bine ca sistemul electoral să rămână neschimbat”
(Foto: UNIMEDIA)

În caz că nu ar fi fost propus sistemul mixt drept alternativă, am fi avut acum sistem uninominal, consideră Igor Dodon.

"Câte mandate credeți că ar fi obținut în acest caz cei care fac acum atâta zarvă? Unii dintre ei, care în cadrul sistemului mixt vor avea o prezenţă apreciabilă în Parlament, în cazul sistemului uninominal ar fi avut doar câteva mandate. Şi asta în cel mai bun caz", a declarat Igor Dodon pentru curentul.md.

Pub

"Nu neg că și pentru mine ar fi fost mai bine ca sistemul electoral să rămână neschimbat, deoarece, în cadrul sistemului proporțional, socialiştii ar fi obținut mult mai ușor o majoritate parlamentară şi astfel eu, în calitate de Preşedinte, aş fi avut un spațiu de acțiune mult mai mare. Dar, a trebuit să alegem din două rele răul cel mai mic", a mai adăugat Igor Dodon. 

Interviul integral cu șeful statului poate fi citit pe curentul.md.

UNIMEDIA amintește că sistemul mixt de vot a fost proponerea partidului PSRM, în timp ce Partidul Democrat își dorea sistem uninominal de vot. Sistemul mixt a fost votat în parlament de 74 de deputați, pe 20 iulie.

În perioada schimbării sistemului de vot, au avut loc mai multe proteste în țară, în care oamenii cereau păstrarea sistemului proporțional de vot. 

Câteva mii de oameni, printre care liderii partidelor de opoziți și susținătorii acestora, s-au adunat în fața Parlamentului manifestânduși nemulțumirea față de modificarea sistemului de vot.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub