Hotelul Codru nu mai este! De pe fațada clădirii din centrul capitalei a fost scoasă inscripția

Sfârșit de epocă pentru una din clădirile emblematice ale epocii sovietice din capitală. Clădirea care a adăpostit timp de 43 de ani un hotel de lux, a intrat în reparații. După ce au fost dezafectate toate cele 155 de camere, astăzi, de pe frontispiciul edificiului a fost scoasă firma hotelui Codru.

Hotelul Codru nu mai este! De pe fațada clădirii din centrul capitalei a fost scoasă inscripția
(Foto: UNIMEDIA)

Doar niște inscripții pe geamul de la parter mai aduc aminte de denumirea fostului hotel al nomenclaturii sovietice și care, în ultimii ani a fost în centrul unor tranzacții cel puțin dubioase care i-a avut în prim plan pe cei mai importanți reprezenanți ai guvernării, președintele Igor Dodon și liderul PD, Vladimir Plahotniuc. 

Pub

În locul hotelului, care până de curând i-a aparținut președintelui PD, Vladmir Plahotniuc, va fi construit sediul central al unei bănci comerciale. Complexul de clădiri a fost achiziționat în toamna lui 2016, iar prețul cu care s-a făcut tranzacția nu a fost făcut public.

Potrivit unei investigații rise.md, hotelul aparține prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc. În 2008, complexul hotelier din centrul capitalei a fost vândut cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane. Se întâmpla în 2008, când Zinaida Greceanîi era prim-ministru, iar Igor Dodon – ministru al Economiei.

Hotelul a fost achiziționat de o companie off-shore din Cipru, ca ulterior să ajungă în proprietatea Finpar SRL, o companie ce ar aparține lui Plahotniuc.

Potrivit unui comunicat al băncii, lucrările vor începe în iunie, reconstrucţia edificiilor existente se va realiza, astfel încât să fie îmbinat armonios design-ul modern cu aspectul istoric. Lucrările vor fi efectuate de o companie din Republica Moldova cu sediul în satul Varnița, Anenii Noi, care ar fi câștigat tenderul anunțat de instituția bancară. 

De asemenea, în cadrul proiectului, compania câștigătoare va colabora cu compania de proiectare “Constyle Pro” din Federaţia Rusă, în portofoliul căreia sunt mai multe proiecte de anvergură care ţin de oficii bancare, inclusiv proiectarea şi construcţia Oficiului Central, a Centrului de Date şi clădirilor mai multor filiale ale Sberbank, proiectarea Oficiului Central al băncii VTB24 şi a clădirilor Oficiilor centrale şi filialelor altor bănci din Federaţia Rusă.

După restaurare, clădirea, potrivit băncii, va arată ca în imaginea de mai jos. 

 

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub