Guvernul este de acord să îi ofere „Statut Special” regiunii transnistrene

Guvernul Republicii Moldova vrea să îi ofere regiunii transnistreană „Statut Special” în componența unei Republici reintegrate, fără a oferi mai multe detalii despre ce ar însemna acest lucru.

Cel puțin asta s-a discutat ieri în urma întrevederii dintre Pavel Filip, reprezentantul special al Președinției austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, și cu Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova.

Guvernul este de acord să îi ofere „Statut Special” regiunii transnistrene
(Foto: UNIMEDIA)

„Este important să avansăm multilateral în reglementarea transnistreană: să identificăm, atât soluţii tehnice, cât şi politice”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a notat că printre principalele probleme de pe agendă se regăsesc: asigurarea bunei funcţionări a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană cu predare în baza grafiei latine, apostilarea diplomelor de studii superioare de la Tiraspol, restabilirea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, înmatricularea automobilelor transnistrene pentru admiterea acestora în traficul rutier internaţional, asigurarea accesului liber a fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole de după traseul Tiraspol-Râbniţa în baza mecanismului adoptat în 2006.

Pub

În viitorul apropiat, urmează să fie prezentată o viziune asupra statutului special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova reintegrate. Documentul este acum în proces de consultare cu societatea civilă.

Întrevederea precede noua rundă de negocieri în formatul „5+2”, preconizată să se desfăşoare la Viena, în perioada 26-28 noiembrie curent.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub