Gurin: În Procuratură rămân doar cei care sunt integri

„Din cei aproximativ 700 de procurori, care activează în cadrul Procuraturii Generale, vor rămâne doar cei care sunt dedicați și integri în acțiunile lor”. Declarații în acest sens au fost făcute de către procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, în cadrul unei emisiuni la postul TV7

Gurin susține că instituția pe care o conduce are nevoie de o schimbare la față, iar mandatul său va fi concentrat în special pe reformarea Procuraturii.
Gurin: În Procuratură rămân doar cei care sunt integri
Procurorul general, Corneliu Gurin (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Există problema cadrelor, dar în ultima perioadă aceasta se schimbă. Problema este modul de amplasare al acestor persoane, precum și organizarea structurilor. În urma reformării vor rămâne doar cei care sunt dedicați și vor demonstra eficiență și integritate, ceilalți vor trebui să plece. Procuratura nu este o întreprindere, astfel numărul dosarelor penale nu va scădea dacă vom reduce personalul”, a menționat Gurin. 

În context, sursa a precizat că în cel mai scurt timp va fi constituit un grup de lucru pentru elaborarea pachetului de reformă, dar nu a menționat o dată concretă. „Am discutat cu partenerii externi cum ar fi Consiliul Europei. Graba chiar ar fi contraindicată, nu este o schimbare simplă. Totodată, primele schimbări vor trebui să înceapă de la modificarea Constituției RM prin care să fie indicat clar statutul și rolul procurorilor”, a spus Gurin.

Procurorul general al Republicii Moldova a ținut să reitereze că a acceptat această funcție doar cu condiția ca presiunea politică asupra instituției să fie subminată. De asemenea, acesta și-a exprimat dorința ca procurorii să devină inamovibili, iar în acest fel aceștia să nu fie victime ale politicului. 

UNIMEDIA amintește că Corneliu Gurin a fost numit în funcția de procuror general la 18 aprilie. Doi deputați PLDM, Ion Butmalai și Maria Ciobanu, au anunțat că nu au votat pentru votarea lui Gurin în funcția de procuror. Ulterior a fost creată o comisie Parlamentară speciale care a constatat că Gurin a fost ales cu 49 de voturi şi nu cu 51 cum se anunţase iniţial. Astfel, în cadrul şedinţei Parlamentului din 3 mai, deputaţii PLDM şi PCRM au abrogat decizia de numire în funcţie a lui Corneliu Gurin.

În acest sens, deputatului în Parlament, Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională. Iar pe 20 mai, CC a declarat neconstituțională revocarea din funcție de către Parlament a procurorului general, Corneliu Gurin.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub