(grafic) Câte locuințe din Moldova au televiziune prin cablu

Conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova există aproximativ 1 131 800 de gospodării, alcătuite din 3 356 900 de persoane. Mai mult de jumătate din numărul gospodăriilor se află în mediul rural. Totodată, datele statistice ale BNS arată că, la sfârșitul anului 2012, circa 93,3% din gospodăriile casnice erau înzestrate cu aparate TV funcţionale. În același timp, 5% din numărul gospodăriilor nu au acces la serviciile de televiziune, în timp ce peste 70% continua să utilizeze televiziunea analogică terestră.

(grafic) Câte locuințe din Moldova au televiziune prin cablu
foto simbol (Foto: it.bzi.ro)

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, numărul total al abonaţilor la serviciile TV multicanal în trimestrul IV al anului trecut a constituit 289 870 de abonați. 

Conform situaţiei din 31.12.2013, din numărul total de abonaţi la serviciile TV multicanal - 77,3% erau conectaţi la reţele de cablu, 19,1% - prin tehnologia IPTV, 2,6% - prin reţele satelit (DTH) şi 1,0% - prin reţele MMDS (Multichannel Multipoint Distribution Service - sistem de transport al semnalului TV prin unde radio între două sau mai multe puncte).

Pub

La aceeaşi dată, cei mai mulţi abonaţi la serviciile TV multicanal - 36,5% - avea SRL „Sun Communications”. SA „Moldtelecom” avea o bază de abonaţi de circa 17,5%, companiile „AMT” şi „FOCUS-SAT” - 7,1% şi, 2,6%. Restul operatorilor ce activează pe această piaţă dețin împreună o cotă de 35,7%.

În ce priveşte structura consumatorilor de servicii TV multicanal, datele statistice arată o creştere rapidă a numărului de abonaţi la serviciile TV în format digital. În primele şase luni ale anului 2012 numărul acestor abonaţi a crescut cu 16% - de la 80,1 mii la 93 mii. Trendul ascendant a fost continuat și pe parcursul anului 2013. Astfel, dacă la 30.06.2012 ponderea abonaţilor care beneficiau de servicii TV în format digital era de 34,4%, iar a celor care recepţionau semnalul TV în format analog de 65,6%, atunci la sfârșitul anului trecut numărul abonaților la serviciile TV în format digital a crescut cu aproape 10%.

„Hai Digital!”, campania care îți spune ce au în comun serviciile calitative în telecomunicații și digitalizarea. 

O campanie realizată de UNIMEDIA și Agora, cu susținerea companiei Sun Communications.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub