(grafic) Ziarul de Gardă: Suburbiile care l-au făcut pe Năstase primar și nemulțumirea lui Dodon

Victoria lui Andrei Năstase în turul doi de scrutin pentru alegerea primarului mun. Chișinău, din 3 iunie, curent, se datorează suburbiilor, unde alegătorii au votat preponderent pentru candidatul partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Candidatul socialiștilor, Ion Ceban, a ieșit învingător doar în or. Vadul lui Vodă, la Vatra și la o secție de votare din or. Cricova. La două zile de la afișarea rezultatelor, președintele Igor Dodon, fost lider al socialiștilor, a declarat că suburbiile nu ar trebui ă mai voteze pentru funcția de primar al Chișinăului. Șeful statului a declarat  în cadrul unei emisiuni tv că suburbiile trebuie să rămână în componența municipiului, dar să participe doar la alegerea consiliului municipal, scrie ziarul de gardă

(grafic) Ziarul de Gardă: Suburbiile care l-au făcut pe Năstase primar și nemulțumirea lui Dodon
(Foto: UNIMEDIA)

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat rezultatele votării primarului general al mun. Chișinău. Dintre cei 246 221 de alegători care au participat la vot, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, au votat 116 789 alegători , iar pentru candidatul PPDA, Andrei Năstase, au votat 129 432 alegători. Respectiv, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 643 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban.

Conform proceselor verbale scanate publicate de CEC, în suburbii, Andrei Năstase a obținut 28 554 de voturi, cu 15 826 mai multe decât contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, pentru care au votat 12 728 de alegători. În orașul Chișinău cele mai multe voturi le-a obținut însă Ion Ceban − 104 061, cu 3 183 mai multe decât Andrei Năstase, care a obținut în capitală100 878 de voturi.

Pub

Cum au votat suburbiile

Candidatul PSRM, Ion Ceban, a ieșit învingător în turul II de scrutin pentru alegerea primarului mun. Chișinău, doar în or. Vadul lui Vodă și la Vatra. În restul suburbiilor, alegătorii au votat pentru candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Cele mai multe voturi, Năstase le-a obținut în or. Durlești, 4 775 de voturi. Pentru Ion Ceban aici au votat 1 845 de persoane. Și în orașul Băcioi oamenii l-au ales preponderent pe Năstase: 2 380 de voturi vs 568 obținute de Ceban, mai informează ziarul de gardă

Igor Dodon: „Trebuie să fie ales nu primarul municipiului, dar primarul orașului Chișinău”

În cadrul unei emisiuni televizate la postul NTV Moldova, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu este corect ca „cei din Condrița să voteze pentru primarul Chișinăului, pentru că cei din Chișinău nu votează pentru primarul de Condrița” și că „trebuie să fie ales nu primarul municipiului, dar primarul orașului Chișinău, deoarece în niciun alt raion nu există așa ceva”. În același timp, șeful statului se declară „categoric împotrivă” ca suburbiile să fie scoase din municipiu.

„Ieșirea din situație este următoarea: vom alege primarul or. Chișinău, care se va ocupa de problemele orașului. Ce ține de problemele municipiului, pentru asta există consiliul municipal, care adoptă bugetul municipiului etc. Eu nu exclud ca până la următoarele alegeri să fie făcute aceste modificări, în funcție de rezultatul alegerilor parlamentare”, a declarat  șeful statului.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub