Google contestă amenda record de 2,42 miliarde de euro impusă de Comisia Europeană

Recent, Comisia Europeană (CE) a amendat Google cu 2,42 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru abuz de poziție dominantă și promovarea propriului serviciu de cumpărături în defavoarea concurenței.

CJUE doar a confirmat apelul, dar nu a furnizat detalii suplimentare.

Comisia Europeană își va apăra în instanță decizia, a anunțat luni un purtător de cuvânt al forului comunitar, după anunțul privind apelul.

Google contestă amenda record de 2,42 miliarde de euro impusă de Comisia Europeană

Produsul de vârf al Google este motorul de căutare Google, care furnizează rezultatele căutării consumatorilor, care plătesc pentru acest serviciu cu datele lor. Aproape 90% din veniturile Google vin din reclame, inclusiv la produsele căutate de consumatori.

În 2004, Google a intrat pe piața separată de comparare a cumpărăturilor în Europa cu un produs care din 2013 se numește "Google Shopping". El permite consumatorilor să compare online produsele și prețurile și să găsească afaceri de la retailerii online de toate tipurile, inclusiv Amazon și eBay.

Pub

Serviciile de comparare a cumpărăturilor se bazează pe trafic pentru a fi competitive. Mai mult trafic duce la mai multe click-uri și generează venituri. Mai mult, majorarea traficului atrage mai mulți retaileri care vor să-și prezinte produsele într-un serviciu de comparare a cumpărăturilor. Ținând cont de dominația Google pe Internet, motorul său de căutare este o sursă importantă de trafic pentru serviciile de comparare a cumpărăturilor.

Din 2008, Google a început să implementeze pe piețele europene o schimbare fundamentală a strategiei pentru a-și impune serviciul său de comparare a cumpărăturilor. În prezent, serviciul Google de comparare a cumpărăturilor este mult mai vizibil consumatorilor care folosesc motorul de căutare Google, în timp ce serviciile rivalilor sunt mai puțin vizibile.

Aceasta este cea mai mare amendă de până acum primită de o companie acuzată de practici anticoncurențiale. Practic, Google e acuzată că deformează rezultatele de căutare pe internet pentru a favoriza serviciul său de cumpărături, afectând astfel atât competitorii, cât și consumatorii. Compania americană a primit un termen de 90 de zile pentru a pune capăt practicilor anticoncurențiale sau riscă altă amendă. Google poate face apel.

Cazul analizat de Comisia Europeană a fost declanșat de mai multe plângeri din partea competitorilor americani și europeni, care au dus la o investigație care s-a desfășurat timp de șapte ani asupra celui mai popular motor de căutare, informează Agepres.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub