Google ar putea exclude din Play Store aplicaţiile care colectează mai multe date decât au nevoie pentru a funcţiona

Unul dintre abuzurile cu care utilizatorii de Android se confruntă cel mai des este dat de aplicaţiile care colectează mai multe informaţii de pe dispozitivele pe care sunt instalate decât au nevoie pentru a funcţiona, numărul de telefon şi alte detalii cum ar fi lista aplicaţiilor instalate ajungând în cele din urmă să fie vândute companiilor de publicitate.

Google ar putea exclude din Play Store aplicaţiile care colectează mai multe date decât au nevoie pentru a funcţiona
(Foto: go4it.ro)

După ce mai întâi a interzis afişarea reclamelor în meniul Lock Screen, abuzate de unele aplicaţii pentru a forţa instalarea de software nedorit, Google înăspreşte şi criteriile privind colectarea de informaţii din dispozitivele utilizatorilor. Sunt vizate în mod special aplicaţiile care obţin date ce nu au legătură cu funcţionalitatea oferită, dezvoltatorii acestora fiind obligaţi să dezvăluie politica de confidenţialitate, să ceară consimţământul utilizatorilor pentru fiecare tip de informaţie colectate (ex. numărul de telefon) şi să precizeze scopul în care aceste informaţii vor fi folosite ulterior.

Google acordă dezvoltatorilor 60 de zile perioadă de graţie pentru alinierea aplicaţiilor la noile cerinţe, în caz contrar acestea urmând să fie excluse din Play Store. Noile reguli se aplică inclusiv aplicaţiilor obţinute din alte surse. Monitorizate de serviciul Google Play Protect, acestea vor fi oprite cu mesaje de avertizare atunci când este detectată colectarea abuzivă de informaţii, utilizatorii având totuşi posibilitatea să ignore alertele primite. Ca măsură suplimentară de protecţie, accesarea website-urilor care distribuie aplicaţii neconforme va fi întreruptă cu mesaje de avertizare stridente.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub