Citește toate știrile la acest subiect

Gherman Gorbuntov și istoria încurcată în care a ajuns Universalbank

Istoria incurcata in care a ajuns Universalbank a determinat Guvernul Moldovei sa faca modificari in legea despre institutiile financiare, potrivit careia transmiterea oricarui pachet de actiuni unor persoane terte ar trebui sa fie realizata numai cu avizul scris al Bancii Nationale a Moldovei.
Gherman Gorbuntov și istoria încurcată în care a ajuns Universalbank

Intre timp Gherman Gorbuntov, care din 2008 controleaza Universalbank, a sustinut la 26 august o conferinta de presa la Chisinau, la care s-a prezentat drept un important investitor rus, victima a unui atac raider. Totusi, merita sa vedem biografia acestuia ca sa intelegem ca situatia nu este deloc univoca si ar putea aparea noi detalii in acest caz.

Gherman Gorbuntov pentru prima data a aparut in spatiul informational pana la aparitia Runet-ului, cand la mijlocul anilor 80 a fost condamnat la 3 ani de detentie pentru jaf. Aceasta experienta i-a prins bine lui Gorbuntov in alte proiecte “intelectuale” in care s-a implicat in perioada post-sovietica. Gorbuntov a fost manager in imperiul financiar al lui Alexei Frenkeli, condamnat la 19 ani de detentie pentru asasinarea vicepresedintelui Bancii Centrale din Rusia Andrei Kozlov. In 2002 Gorbuntov a fost avansat pana la pozitia de top-manager al imperiului, membru al consiliul de directori InterRusBank, specializat in spalare de bani, scrie agentia de presa rusa Rosbalt.

Potrivit depozitiilor victimelor acestor scheme, persoanele fizice cu economii erau convinse de Gorbuntov sa depuna banii in banca la un procent mai mare, dar fara documentarea depozitului conform normelor. Garantii pentru deponenti erau niste hartii de valoare, care ulterior s-au dovedit a fi false. In acest mod, la un anumit moment, Gorbuntov inceta sa plateasca dividente, iar tentativele victimelor de a obtine banii esuau in lispa unor documente care ar confirma depozitul.

In 2005 Interursbank a pierdut licenta pentru legalizarea veniturilor ilegale. Totusi, la finele lui 2006, Gorbuntov este deja proprietarul Intcredbank, din nou o farama din fostul imperiu al lui Frenkel, si a inceput negocierile pentru procurarea Konversbank-Moscova. In acest mod, Gorbuntov a ajuns in liga superioara, iar obiect al afacerilor sau devin oameni capabili sa-i incredinteze zeci si chiar sute de milioane de dolari. In continuare Gorbuntov ramane fidel principiului sau de a nu ocupa functii cu “raspundere materiala”, preferand postura de presedinte al consiliului de directori. Pentru a-si spoi imaginea sifonata de afacerile dubioase din trecut, Gorbuntov a procurat echipa de hokei “Spartac”, adorata de rusi. Daca nu s-ar fi produs criza, cel mai probabil afacerile lui Gorbuntov ar fi mers in continuare, dar in conditii de criza, clientii au venit dupa bani. Businessul lui Gorbuntov a esuat, iar el a incercat sa “imprumute 1,2$ miliarde”, refugiindu-se ulterior in Moldova. La finele anului 2008, Gorbuntov a procurat Universalbank, iar ulterior si cetatenia Moldovei, care ii permite sa evite extradarea.

Din octombrie 2009, MAI rus a inceput o cauza penala in legatura cu activitatea Incredbank, iar Gorbuntov are intentate cateva dosare, iar toata averea acestuia in Rusia este sub sechestru, motiv pentru care respectivul nu apare in Federatia Rusa.

Sursa: Rosbalt

Publicitate

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub