Citește toate știrile la acest subiect

(galerie foto) Tramvaiul Centenarului va fi lansat la Iași. Două tinere din Republica Moldova au participat la decorarea mijlocului de transport

„Tramvaiul Centenarului - Iași, capitala renașterii naționale” va fi lansat în acest weekend la Iași. După o săptămână de muncă asiduă, mijlocul de transport care va fi pus în circulație în scurt timp a căpătat culoare, ba mai mult, acesta readuce în prim-plan, după un veac, statutul de capitală de război a orașului Iași în perioada 1916-1918. 

(galerie foto) Tramvaiul Centenarului va fi lansat la Iași. Două tinere din Republica Moldova au participat la decorarea mijlocului de transport
(Foto: Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi)

Compoziția grafică include portretele Regelui Ferdinand, Reginei Maria, primarului Gheorghe Mîrzescu, generalului Henry Mathias Berthelot, premierului I. C. Brătianu și pe cel al politicianului Nicolae Iorga, personalități marcante în cadrul evenimentelor politice și armate în timpul Primului Război Mondial.

„Compoziția cuprinde totodată traseul parcurs de membrii Casei Regale, de clasa politică și de populație în 1916, atunci când capitala României a fost mutată de la București la Iași, în urma ocupației germane. Portretele personalităților sunt asociate cu clădirile ieșene ce au primit funcții de instituții ale statului și nu în ultimul rând cu scene dramatice de luptă”, scriu inițiatorii acestui proiect care sunt membrii Asociației Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași.

Timp de șapte zile o echipă de artiști a muncit pentru a da viață tramvaiului. Echipa a fost formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design, Specializarea Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, elevi ai Colegiului de artă „Octav Băncilă” și absolvenți ai Facultății de arhitectură „G.M. Cantacuzino”. 

Pub

Printre aceștia s-au aflat și două o tinere Republica Moldova, Elena Ciobanu şi Ludmila Grigoruță, ambele studente la Iași, la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”.

„A fost inițiativa profesorului meu, Silviu Stanciu, la care am participat și eu. Am lucrat o săptămână, iar ultimele retușări le-au finisat pe 15 noiembrie. Tramvaiul va fi lansat în această duminică”, ne-a mărturisit Elena. 

„Personalizarea „Tramvaiului Centenarului” nu se rezumă doar la exterior, salonul acestuia beneficiind de numeroase intervenții, de la personalizarea tapițeriei scaunelor, la personalizarea cromatică a podelei și până la aplicarea unei galerii cu rol educativ, compusă din imagini de arhivă și informații istorice”, mai scriu inițiatorii proiectului.

Tramvaiul va fi lansat în această duminică, la ora 11:00,  în rondul din Târgu Cucu.

Evenimentul include două momente artistice susținute de Fanfara Brigadei 15 Mecanizată „Podu înalt” și de actorii Ateneului din Iași, succedate de discursul d-lui Primar și de o scurtă prezentare a celor mai importante momente istorice din perioada 1916-1918 la Iași. În a doua jumătate a programului vor fi prezentate scenele tematice realizate pe tramvai, elementele grafice imprimate pe tapițerie și galeria interioară cu rol educațional, toate acestea fiind urmate de festivitatea de premiere a tinerilor artiști și de cursa inaugurală spre Copou și retur.

Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.Așa arăta tramvaiul înainte de revopsire

Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.Echipa de super-artiști care a dar o nouă viață tramvaiului.

Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.Tramvaiul a căpătat o nouă culoare.

Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.
Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.Personalizarea grafică a tramvaiului.

Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.Elena Ciobanu, tânăra din Republica Moldova, studentă la Iași.

Fotografia postată de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub